reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX nechala spadnout už pátý Falcon 9 v řadě do moře, proč?

3.4.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX nechala spadnout už pátý Falcon 9 v řadě do moře, proč?
Společnost SpaceX o Velikonocích startovala s další raketou Falcon 9, která vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici loď Dragon se zásobami. První stupeň rakety přitom dopadl do moře, ačkoliv měl dost paliva pro přistání. Proč se tak stalo?
Raketa Falcon 9 dokázala vynést loď Dragon na dráhu pro setkání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) bez problémů, a představovala tak už sedmý úspěšný start firmy SpaceX v tomto roce. Loni přitom firma SpaceX dokázala přistát se základními stupni 15 z 18 raket Falcon 9, zatímco letos to bylo pouze s jedním a jak už bylo uvedeno, rozhodně to nebylo z důvodu, že by raketa vyčerpala příliš mnoho paliva a neměla dostatečné zásoby pro návrat. Takže co se děje? 
 
Falcon 9 mise CRS-14 na startovací rampě
 
Mise CRS-14 posloužila k dopravení cca třech tun zásob na ISS a SpaceX už popáté v řadě nechala první stupeň spadnout do oceánu, aniž by se pokusila o jeho záchranu. Důvod je prostý, a sice "čištění skladových zásob" už použitých základních stupňů raket Falcon 9. 
 
 
Falcon 9 poprvé startoval v roce 2010 a od té doby SpaceX přišla s několika novými hlavními verzemi, z nichž třetí a čtvrtá (Block 3 a Block 4) teprve byly schopny přistávat. Inženýři společnosti však rozhodli, že tyto rakety budou moci z ekonomických a bezpečnostních důvodů poslat do vesmíru pouze dvakrát. 
 
SpaceX tak vyvinula pátou verzi rakety Falcon 9, čili Block 5, která sice společně s Block 4 patří pod souhrnné označení Falcon 9 Full Thrust, ale z hlediska znovupoužitelnosti představuje značné vylepšení. Elon Musk už Block 5 představil jako konečnou verzi této rakety, která bude mít ještě o něco vyšší výkon a také značně vylepšené přistávací výklopné nohy. Block 5 na svůj první start teprve čeká, a to už v tomto měsíci. Ještě před tím poletí 16. dubna další (a ještě ne poslední) Block 4 se zmíněným satelitem TESS, který bude hledat exoplanety tranzitivní metodou, a pak už bude 24. dubna následovat Block 5 se satelitem Bangabandhu-1 pro stát Bangladéš. 
 
Čili až bude mít SpaceX doladěn Block 5, právě tato raketa se stane dle aktuálních plánů jedinou aktivní verzí, která už opět bude běžně přistávat pro další použití. V posledních měsících tak byly vypouštěny rakety Block 4 i Block 3, jejichž první stupně byly nashromážděny v předchozích letech a v budoucnu již nebudou třeba. 
 
 
Nicméně SpaceX nenechává rakety jen tak žuchnout do moře bez starosti o jejich osud. V průběhu sestupu monitorovala jejich chování a zvláště je zkoušela posílat dolů rychleji a pokoušela se o odvážnější simulaci přistání, aby mohla pro příští již ostrá přistání Block 5 optimalizovat sestupové algoritmy. A co se týče dalšího startu Falcon Heavy, toho se dočkáme dle plánu 13. června, kdy raketa vynese do vesmíru rovnou 20 satelitů. 
 
Zdroj: Ars Technica 


reklama