reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX zkusilo chytit kryt nákladu rakety Falcon 9

23.2.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX zkusilo chytit kryt nákladu rakety Falcon 9
SpaceX odstartovalo praktickou část projektu Starlink na pokrytí Země vysokorychlostním připojením k Internetu z nízko obíhajících satelitů. To ale zahrnovalo i něco jiného, a sice pokus chytit aerodynamický kryt nákladu pomocí lodě se sítí.
Akorát před týdnem jsme psali o tom, že SpaceX získala od FCC povolení k využití satelitů zajišťujících širokopásmové internetové připojení. Nyní už letěly první prototypy systému Starlink, i když primární náklad byl satelit Paz pro pozorování Země. 
 
 
Hotová síť satelitů Starlink by měla čítat na 12.000 kusů operujících na velice nízké orbitě, což zajistí nízké zpoždění komunikace srovnatelné s pozemním internetovým připojením (25 až 35 ms). Pro spojení s pozemními základnami mají využít frekvenční pásmo V (40 až 75 GHz). Aktuálně se ale SpaceX ještě ani nechystá vypustit na oběžnou dráhu finální verze satelitů a bude spíše zkoumat možnosti komunikace, která by měla do satelitního internetového připojení přinést přímo revoluci. Však dnešní satelity využívané pro tyto účely "visí" nad Zemí v geostacionární poloze, takže jsou velice daleko a uživatel musí akceptovat pingy mezi 600 a 800 ms, což je v řadě případů nepoužitelné. 
 
Mr. Steven
 
SpaceX je ale také firma známá pro svou snahu minimalizovat náklady na vypouštění nákladu do vesmíru. Jde především o přistávající hlavní stupně, ale vyplatit by se mělo bezpečné zachycení i aerodynamických krytů, které chrání náklad při průletu atmosférou. Ty pak odpadnou a sletí dolů na zem či do moře. Tak to ale být nemusí a zajistit to chce jako první 62metrová loď zvaná Mr. Steven, která je vybavena obrovskou sítí, do níž by měly kryty spadnout. První pokus už proběhl a bohužel skončil nezdarem, když kryt dopadl "pár set metrů od lodi" do moře. 
 
 
Elon Musk uvedl, že i tak kryt dopadl nepoškozen a že by jej loď měla být schopna chytit, pokud se použijí větší padáky pro ještě pomalejší sestup. 
 
Jde pouze o jednu polovinu aerodynamického krytu, kterou se SpaceX pokusilo chytit, přičemž obě se vrací zpět na zem rychlostí kolem 10.000 km/h, z níž je na bezpečnou sestupovou rychlost zpomalí právě také padáky, ale rovněž manévrovací trysky, jež je mají navést na pozici záchytných lodí, takže tu je i navigační systém. 
 
SpaceX se tak snaží zachránit opravdu vše, co se dá. Samotné kryty se přitom opravdu vyplatí zachytávat, však přijdou na cca 6 milionů dolarů. Další pokus nastane do měsíce a až SpaceX tento systém vyladí, postradatelné zůstanou z raket Falcon 9 či Falcon Heavy už jen vrchní stupně. 
 


reklama