reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spectre nekončí, objeveno dalších 8 podobných chyb

5.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Spectre nekončí, objeveno dalších 8 podobných chyb
Počátkem roku 2018 se objevily závažné bezpečnostní chyby Spectre a Meltdown, na kterých si především Intel vylámal zuby. Od té doby se spustil doslova hon na podobné chyby a již brzy bude zveřejněno dalších 8 podobných.
Začátkem ledna 2018 se zjistilo, že procesory Intel trpí na bezpečnostní chyby Spectre a Meltdown, což způsobilo menší paniku. Následně se zjistilo, že ani procesory jiných značek nemají úplně čistý štít. Následně se spustil hon na podobné chyby a např. CTS Labs se doslova zamířily na AMD, kde měly najít 13 chyb. Byla to však spíše štvavá kampaň s cílem poškodit AMD (resp. nabalit se na zlevněných akciích), byť to na zprávy reagovalo a skutečně chyby opravilo.
 
Chyba Spectre
 
Pokud se najde chyba, dává se vědět výrobcům dříve, aby se stihli připravit a přichystat opravy. Až po dané lhůtě se chyba zveřejní (což se právě nestalo v případě štvavé kampaně CTS Labs versus AMD). Německá média se však nyní dostala právě k těmto informacím o nových nalezených chybách. Těch by mělo být celkem 8 a lhůta na první z nich by měla vypršet už příští pondělí. Tyto chyby by měly být podobné známému Spectre.
 
Ze zjevných důvodů se ale na veřejnost zatím nedostane více informací o detailech těchto chyb. Zatím se ví, že Intel už pracuje na opravách a některé z chyb trápí také procesory ARM. První várka oprav od Intelu by se měla objevit už v květnu, druhá pak v průběhu srpna. To, zda a do jaké míry jsou na nově objevené chyby náchylné i procesory AMD, se teprve zjišťuje. Tam se totiž náchylnost na ně zatím nepotvrdila.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama