reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sprostý Obama ve videu varuje před podvody Deepfakes

19.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Sprostý Obama ve videu varuje před podvody Deepfakes
Pro podvodná videa se už zažil anglický termín Deepfakes a zpravidla jde o videa vytvořená díky umělé inteligenci, v nichž mluví či jen figuruje někdo, kdo ve skutečnosti nic takového nenatočil. Říká nám to i falešný Barack Obama. 
Podvodná videa Deepfake jsme už zmínili třeba ve spojitosti s varováním výzkumníků před zneužitím umělé inteligence nebo s falešným pornem, což je právě jeden z dopadů toho, před čím se snažili varovat. Dnes je v podstatě pro každého člověka velice jednoduché využít výkon grafické karty a s využitím FakeApp a jejího TensorFlow vytvořit video, kde nám v pornu zahraje libovolná celebrita, a to velice přesvědčivě. Stejně tak přesvědčivě k nám může promluvit Barack Obama, oslovovat nás "bitches" a podporovat superzloducha Erika Killmongera. 
 
 
Toto video je prezentováno především jako varování před dalšími materiály, které už se budou seriózně snažit ovlivňovat názor mas lidí vkládáním slov do úst těm, kteří nikdy nic takového neřekli. Poukázat se na to snaží server Buzzfeed s přispěním herce Jordana Peela. 
 
V tomto případě jde o trošku něco jiného než o nahrazení obličeje někoho jiného Obamou. Vychází se naopak právě z videa s bývalým americkým prezidentem, jehož mimika, gesta a pohyby rtů byly upraveny dle videa, v němž k nám promlouvá Jordan Peele. Ten sám o sobě zajistil také hlas, čili ten není počítačově generovaný, ale i tak by mnozí lidé ani nepostřehli, že ve skutečnosti nemluví Obama, ale někdo jiný. A zadruhé, kopírování hlasu už AI také zvládne
 
​  
Ve falešném videu bylo nutné především naklíčovat pohyby Peelovy pusy na tu Obamovu a pak i sesynchronizovat pohyby celé čelisti. V konečném důsledku zabralo vytvoření minutového videa necelou hodinu. 
 
Varování je tak jasné. Nyní už není třeba si dávat pozor jen na původ tištěných zpráv. Už si nemůžeme být jistí ani tím, že ten, kdo k nám promlouvá z videa, skutečně něco takového řekl. Dá se přitom namítnout, že Obama ve videu vypadá trošku uměle, asi jako rozpohybovaná vosková figurína, ale je pouze otázka času, než se dosáhne výsledku nerozeznatelného od (neexistujícího) originálu. 
 


reklama