reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starliner po přerušené misi úspěšně přistál

22.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Starliner po přerušené misi úspěšně přistál
Vesmírnou loď Starliner jsme v této době už chtěli vidět připojenou k Mezinárodní vesmírné stanici, ovšem ta už je namísto toho opět dole. Nepovedlo se ji totiž navést na potřebnou oběžnou dráhu. 
Boeing tak mohl po řadě let slavit, ale namísto toho musí zkoumat, co konkrétního se pokazilo. Starliner totiž dle předběžných informací potkala v podstatě banální závada, která ale měla za následek to, že loď nezapnula své motory tehdy, kdy měla, a ve výsledku se tak nemohla bezpečně dostat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). 
 
 
Mise přitom začala nadějně přímo učebnicovým vzletem rakety Atlas V, od níž se Starliner oddělil ve vrchních částech atmosféry, aby se k ISS dostal už vlastními silami. Boeing zvolil tento způsob proto, aby v případě problémů mohla loď opět spadnout dolů a přistát na padácích. 
 
Problémy opravdu nastaly, ovšem ne takové, aby byla mise takto přerušena. Počítač Starlineru provedl zážeh v nevhodnou dobu, což jej sice dostalo na oběžnou dráhu, ale naprosto nevhodnou pro setkání s ISS a loď navíc přitom spotřebovala moc paliva. Boeing tak mohl hlásit, že jeho loď je sice bezpečně umístěna na stabilní orbitě, ovšem na jiné, než by měla být. Nakonec se ukázalo, že vzhledem k situaci bude možné se Starlinerem opět přistát, což už se právě dnes stalo. 
 
Nyní se bude zkoumat, co způsobilo, že se objevila "anomálie" spojená s časovačem Mission Elapsed Time (MET), ale je vcelku zřejmé, že to pravděpodobně bude prostě jen chyba v softwaru nebo jiná ve své podstatě banalita, která však měla zásadní následky. Ostatně podobná věc potkala také evropský modul Schiaparelli, který se namísto měkkého přistání na Marsu rozbil o jeho povrch. Počítač řídící sestup si totiž myslel, že modul už přistál a ten byl přitom stále ještě kilometry nad povrchem planety. 
 
 
Starliner tak bude muset svůj test s připojením k ISS zopakovat a to znamená další zpoždění s tím, že nyní můžeme opět za favorita považovat společnost SpaceX, která ostatně daný test úspěšně provedla již letos v březnu, ale pak ji potkaly jiné problémy s pohonem lodí Crew Dragon. 
 
​  
Pozitivní je na tom všem alespoň fakt, že Starliner dokázal přistát na zvolené místo s vysokou přesností:
 
 
Zdroj: NASA via Twitter


reklama