reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink míří do Evropy, zájemci by se mohli dočkat na jaře

4.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Starlink míří do Evropy, zájemci by se mohli dočkat na jaře
Společnost SpaceX už spustila v rámci betatestování službu Starlink, která zatím přijde bez počátečních nákladů na 100 dolarů měsíčně. Poskytuje však kvalitu, na kterou jiné satelitní služby nedosáhnou, takže zájem může být velký. 
Elon Musk tak dostal i dotaz, kdy se mohou těšit evropští zákazníci na možnost připojení ke Starlinku a odpověděl, že už se čeká jen na udělení příslušných povolení, což je však nutné zařizovat v každé evropské zemi zvlášť, neboť to nelze zařídit naráz v celé Evropské unii. SpaceX dle jeho předpokladu začne získávat potřebná povolení v únoru či březnu příštího roku. 
 
 
Pro mnohé lidi žijící v odlehlých oblastech, nebo kteří mají smůlu na nekvalitního operátora, jenž ve svém rajónu nemá konkurenci, může být dostupnost kvalitního satelitního připojení pravým požehnáním. Lze si představit, že SpaceX právě touto svou službou donutí mnohé poskytovatele internetového připojení k akci, neboť všichni jejich zákazníci už budou mít možnost volby. 
 
A jak ukazují první výsledky, Starlink je oproti stávajícím satelitním službám mnohem lepší, což je dáno i tím, že využívá nízko obíhající satelity a ne vzdálené stanice na geostacionární dráze, které se svým dlouhým pingem ani nemohou představovat konkurenci. Navíc rychlosti stahování a odesílání dat jsou už nyní velice slušné a dosahují dle HotHardware už i 134 Mb/s a 15 Mb/s. To je dost na to, aby toto připojení sdílelo i více domácností, pokud tedy všude nepojedou 4K streamy. 
 
Elon Musk také uvedl, že Starlink se chystá brzy rozeslat další tisíce pozvánek vybraným zájemcům v USA, takže služba se brzy rozroste o další sloty. Vedle toho se chystají betatesty v Indii, a to zhruba v polovině příštího roku, přičemž země a státy blíže k rovníku si musí obecně počkat na to, až SpaceX vynese na orbitu další satelity, které zajistí pokrytí této oblasti. To tak platí třeba i pro Floridu. 


reklama