reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink firmy SpaceX v testu, jak si vede oproti jiným satelitním službám?

2.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Starlink firmy SpaceX v testu, jak si vede oproti jiným satelitním službám?
Společnost SpaceX nedávno zpřístupnila svou službu Starlink, kterou zatím nabízí jen v rámci veřejného betatestování. Neslibuje tak bezproblémové připojení, které ale není na poměry jiných služeb dle specifikací vůbec špatné. Co ukazují testy?
Elon Musk dříve slíbil, že až bude na oběžné dráze dostatek satelitů systému Starlink, bude zprovozněna i příslušná služba. To se také stalo, i když lidé, kteří mají k dispozici dostatečně kvalitní připojení, s takovou nabídkou asi uchváceni nebudou. Zájemce totiž musí nejdříve investovat 500 dolarů do příslušné výbavy a následně bude hradit poplatek 100 dolarů za měsíc. 
 
 
Pokud ovšem někdo cestuje s obytným vozem, bydlí mimo městskou infrastrukturu či prostě v místě bydliště nemá kvalitního operátora, Starlink pro něj může být velice zajímavý. A to zvlášť když bude mít s kým se podělit o náklady, což právě závisí i na tom, jakou datovou propustnost může očekávat. Ta by přitom v průběhu příštího roku měla postupně narůstat, naopak dolů má jít ping i četnost výpadků.
 
To jsou ale jen sliby, takže my se zatím můžeme podívat spíš na to, co Starlink nabídne dnes. SpaceX aktuálně mluví o downloadu s propustností mezi 50 a 150 Mb/s. Na to se podíval PCMag, který srovnal výkon Starlinku s konkurenčními systémy Viasat a HughesNet.
 
 
Výsledky mluví samy za sebe. Starlink je už nyní nesrovnatelně rychlejší při stahování i odesílání dat, což není vše. Satelitní systémy jsou také známy svými vysokými hodnotami zpoždění, což je dáno prostě vzdáleností, kterou musí urazit signál ke vzdálenému satelitu a zpět. Starlink má výhodu v nízké výšce obíhajících satelitů, takže zatímco systém Exede od Viasat a HughesNet dosahují kolem 730 a 640 ms (jsou až na geosynchronní orbitě), Starlink už nyní má ping cca 40 ms a ten by do léta příštího roku měl klesnout na polovinu. Už dnes tak ping Starlinku víceméně odpovídá tomu, co v USA nabízí 4G LTE. 
 
Zdroj: PCMag


reklama