Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam brzy přestane podporovat Windows XP a Visty

14.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Steam brzy přestane podporovat Windows XP a Visty
Společnost Valve vydala upozornění, že brzy přestane s podporou operačních systémů Windows XP a Windows Vista v rámci své herní platformy Steam. Co to znamená a na kdy byl tento krok naplánován?
Společnost Valve nedávno ohlásila, že zcela přestane kontrolovat hry směřující do prodeje na Steamu, čímž potěšila mnohé svobodomyslné uživatele, ale na druhou stranu se zhrozili ti, kteří už nyní vidí Steam jako platformu přeplněnou ubohostmi, jejichž tvůrci se snaží podvést buď samotné Valve (Steam Cards) nebo uživatele. Nicméně díky bezproblémově fungující funkci vracející peníze v případě, že nepřekročíme dvě hodiny hraní, se snad nikdo na vyložené pitomosti nemůže nachytat. 
 
 
Nyní jde ale o to, že Steam přestane být podporován na počítačích s operačními systémy Windows XP a Windows Vista, a to počínaje 1. lednem roku 2019. To však neznamená jako v případě Microsoftu, že se nedočkáme nových verzí, ale prostě a jednoduše toho, že od nového roku nebude Steam na těchto systémech už vůbec fungovat, takže uživatelé nebudou mít jinou možnost než upgradovat, pokud budou chtít Steam dále využívat. 
 
Společnost Valve má ostatně dost svých vlastních informací o tom, kdo dosud provozuje Steam na starých operačních systémech. Dle poslední Steam Hardware Survey na Windows XP běží méně než procento takových počítačů a Windows Vista se ve výsledcích ani neobjevily. 
 
Dopad tohoto rozhodnutí tak nebude významný a lidé ostatně mají ještě přes půl roku na to, aby se s tím nějak vypořádali. To znamená, že budou moci dále hrát hry, ovšem nemohou už využívat všechny nabízené funkce, jako je třeba Steam Chat, který je aktuálně stále ve fázi beta. 
 
Valve své rozhodnutí zdůvodňuje tak, že nejnovější funkce klientu Steam závisí na vestavěné verzi prohlížeče Google Chrome a právě Google už sám zrušil podporu systému Windows Vista, a to už dávno v roce 2012 a o dva roky později následovaly Windows XP. Dál se dozvíme, že budoucí verze Steamu budou spoléhat na funkce a bezpečnostní aktualizace, které nabídnou pouze Windows 7 a novější systémy. V podstatě se chystá kopírovat podporu Microsoftu a ten stále hodlá ukončit rozšířenou podporu Windows 7 v roce 2020.