reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sucho na Tchaj-wanu ohrožuje výrobu malých jednodeskových počítačů

12.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Sucho na Tchaj-wanu ohrožuje výrobu malých jednodeskových počítačů
Výrobci malých jednodeskových počítačů jako PINE64 mohou brzy řešit vedle celkového nedostatku výrobních kapacit také dopady pokračujícího sucha, které se projevují na Tchaj-wanu. A nejde zdaleka jen o ně. 
O suchu na Tchaj-wanu jsme už mluvili v souvislosti se společností TSMC, ale dá se říci, že jde o problém celého ostrova a všech tamních firem. Tchaj-wan už omezuje spotřebu vody, aby zásoby vydržely do nástupu deštivých měsíců května a června, po nichž následuje sezóna tajfunů. Řada výrobců se už dříve začala připravovat na nejhorší, čili na to, že možná budou muset zajistit zásobování vodou pomocí cisteren. Společnost TSMC už také byla požádána, aby snížila spotřebu vody alespoň o sedm procent a nyní se mluví o ohrožení výroby počítačů SBC (Single Board Computer) jako PINE64 a podobných. Proč právě jich? 
 
 
Jednoduše proto, že se na web dostaly informace o tom, že výrobci SBC jako PINE64, ODROID a Raspberry Pi budou ovlivněni nedostatkem komponent, jenž má být způsoben právě problémy s výrobou (nejen) u TSMC a na tom se má podílet právě i sucho, které se přidalo jako další negativní faktor po bok celkově vysoké poptávky, již výrobci čipů obecně už dávno nestíhají. 
 
Dle serveru Tom's Hardware je ovšem sám Eben Upton, tvůrce Raspberry Pi, zatím optimistický a tvrdí, že jeho společnost neočekává žádný dopad sucha na Tchaj-wanu nebo obecného nedostatku na polovodičovém trhu, což v dnešní situací zní až neuvěřitelně. Upton si ale stojí za svým a říká, že Raspberry Foundation se těší velice dobré podpoře od svých partnerů. 
 
Ovšem společnost Pine64 už na Twitteru ohlásila, že pro ni nedostatek komponent rozhodně platí, což se odráží v cenách, a tak bude přijímat objednávky pouze za předpokladu, že bude mít prokazatelně z čeho vyrábět. ODROID zase hlásí to, že čipy pro nové desky H2+ mohou mít čtyři až pět měsíců zpoždění.


reklama