reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tachyum Universal Procesor: 128 jader na 5,7 GHz a zvládne všechno

12.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Tachyum Universal Procesor: 128 jader na 5,7 GHz a zvládne všechno
Společnost Tachyum vytvořila velice zajímavý čip, který označuje jako Prodigy T16128 Universal Processor. Jde tu přitom o 128jádrový čip pracující na pozoruhodných 5,7 GHz, který dokáže posloužit v různých typech zátěže.
Prodigy T16128 Universal Processor přichází po téměř třech letech, co jsme hlásili, že společnost Tachyum připravuje univerzální procesory, které budou "rychlejší než Xeon a menší než ARM". Nejde tak ani o x86 a ani o ARM, takže co o tomto produktu vůbec víme? 
 
 
Máme tu celkem 128 jader na 5,7 GHz, která zvládají 64bitové instrukce a dále tu je celkem šestnáct kontrolerů (kanálů?) pro 7200 MT/s paměti DDR5 (max. 8 TB na patici) a 64 linek rozhraní PCIe 5.0, čili veskrze moderní výbava. Tachyum se dále chlubí tím, že Prodigy zvládne roli prostého procesoru, HPC procesoru a hodí se i pro AI či rendering grafiky pomocí ray tracingu. Konkrétnější představu ale získáme díky výčtu podporovaných datových formátů: FP64, FP32, TF32, BF16, Int8, FP8 a TAI, přičemž čip obsahuje konkrétně 1024bitové vektorové a 4096bitové maticové jednotky a zvládne 4 out-of-order´instrukce na takt. Výbavu završuje více než 128 MB L2+L3 cache.
 
Dále se dozvídáme, že spotřeba tohoto procesoru má být oproti "tradičnímu hardwaru" jen desetinová a celkové náklady pak jen třetinové, ale to jsou jen velice obecná a nic neříkající čísla, když nevíme, k čemu přesně se vztahují. Nic moc se nedozvíme ani z tvrzení, že Prodigy je čtyřikrát výkonnější než ten nejlepší Xeon na trhu. Vedle toho se ale výrobce chlubí i tím, že má mít v HPC aplikacích třikrát vyšší hrubý výkon. 
 
Prodigy T16128 Universal Processor má na trh dorazit někdy v příštím roce, kdy začne i výroba, takže ve firmě Tachyum asi ještě nejsou připraveni zveřejnit jeho podrobnější testy a zatím se omezují na obecná prohlášení o výkonu a vlastnostech. 
 
Víme ale, že jde o 5nm čip, jehož výrobce nebyl prozrazen (nabízí se ale leda TSMC, nebo Samsung), který se nachází na FCLGA pouzdru o velikosti 64 x 84 mm. Co se týče výkonu, nabízet má "12 AI PetaFLOPS a 90 TeraFLOPS pro HPC zátěž" a bude schopen provozovat i binárky aplikací psaných pro x86, ARM, RISC-V a ISA. 
 
Krom modelu T16128 si Tachyum chystá také slabší verze T864 a T832 se 64 a 32 jádry.  
 
Zdroj: TachyumTHW


reklama