reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tandemové solární články HZB dosáhly rekordní 32,5% účinnosti

27.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tandemové solární články HZB dosáhly rekordní 32,5% účinnosti
Existuje mnoho různých typů solárních článků a pokud jde o ty tandemové kombinující křemíkové a perovskitové, podařilo se překonat rekord s novou hodnotou účinnosti 32,5 %. Laboratoře na Helmholtz Zentrum Berlin se tak opětovně ujímají vedení.
Helmholtz Zentrum Berlin je opětovným lídrem na poli tandemových solárních článků. Takové články se snaží využívat rozdílných vlastností křemíkových a perovskitových článků najednou. Zatímco perovskitové jsou citlivé především na modrou část spektra, křemíkové naopak lépe konvertují červenou a infračervenou složku. Perovskitová vrstva se tak dává nad křemíkovou, zpracuje modrou část světla a zbytek putuje do křemíkové vrstvy pod ní, která se pak postará o červenou a infračervenou. HZB se podařilo vylepšit rozhraní mezi těmito vrstvami a snížit rekombinační ztráty, což pomohlo zvýšit účinnost.
 
HZB tandemový solární článek
 
Připomeňme, že HZB se v roce 2020 povedlo u tandemových článků dosáhnout 29,15% účinnosti, v Oxford PV v půli roku 2021 přišli s 29,52%, koncem roku 2021 už bylo opět ve vedení HZB s účinností 29,8 % a letos v létě se pak Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne ze Švýcarska podařilo překonat 30% hranici s hodnotou 31,25 %. HZB si nyní ke konci roku 2022 bere rekord zpět s hodnotou 32,5 %. Jde o poměrně rychlý vývoj v oblasti tandemových článků, kdy je první záznam v databázi NREL z roku 2018 s hodnotou okolo 24 %. Graf z výše zmíněné databáze také vysvětluje fakt, proč jsou některé nové rekordy nižší než ty předchozí. Jednoduše je to proto, že typů solárních článků je mnoho a nové rekordy tak mohou být nejlepší v rámci své skupiny (typu), ale nikoli absolutně.
 
HZB tandemový solární článek
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama