reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hybridní perovskitové solární články s cca 30% účinností brzy ve výrobě

19.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Hybridní perovskitové solární články s cca 30% účinností brzy ve výrobě
Perovskitové solární články už nebudou tématem, které jen plní stránky sborníků vědeckých časopisů. Společnost Oxford PV dovedla svůj vývoj tak daleko, že nyní už připravuje výrobu, která by se měla brzy rozběhnout.
Perovskity mohou být jedním (ale jistě ne jediným) z důležitých článků energetiky budoucnosti. Jde o technologii solárních článků, která zažívá doslova překotný vývoj. Když se o nich více začalo mluvit v roce 2009, měly jen 3,9% účinnost (a tehdy by je jistě spousta lidí označila za nesmysl, kterému nemá smysl se věnovat, když nedosahuje standardů již existujících technologií), a dnes už se pohybují nad hranicí 25 %. Po pouhých 12 letech to vypadá, že technologie už uzrála natolik, že bude v jedné ze svých nespočetných verzí zralá i pro komerční nasazení. Alespoň si to myslí společnost Oxford PV, která chce přijít na trh s tandemovými perovskitovými solárními články.
 
Tandemové perovskitové solární články Oxford PV
 
Jde o hybridní články, které kombinují ty klasické křemíkové, nad nimiž je perovskitová vrstva. Každá z nich je citlivá na něco jiného a velkou výhodou perovskitů je částečná průhlednost i nižší závislost na přímém slunečním světle (obvykle jsou lépe schopny pracovat s ambientním světlem). Díky tomu by měly být schopné generovat rozumnější množství energie i pod mrakem nebo ve stínu. Také jim to má umožnit překonat limit toho, co mohou dosáhnout čistě křemíkové solární články. V případě Oxford PV prezentovali článek s cca 28% účinností před třemi lety (vzorková výroba prvních variant běžela už od roku 2017), v prosinci roku 2020 už získali certifikaci na svou poslední verzi, která dosahuje 29,52% účinnosti. Splňují IEC 61215, tedy požadavky na životnost solárních panelů.
 
A právě tato verze článků se stane základem nového produktu, který bude vyráběn v nové továrně v Brandenburgu západně od Berlína. Továrna byla dokončena v letošním červenci a už v příštím roce 2022 by měla najet na masovou výrobu. Počítá se s výrobní kapacitou zhruba 100 MW ročně. Cílem je se brzy dostat s účinností nad 30 % a vyvinout technologii natolik, aby v budoucnu dosáhla 37% účinnosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama