reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla a Samsung v Austrálii postaví obří baterii 600MW/1,6GWh

4.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla a Samsung v Austrálii postaví obří baterii 600MW/1,6GWh
Obnovitelné zdroje energie mají problém ve své nestálosti, což mají řešit obrovské vyrovnávací baterie. Jedna z dalších bude stát v Austrálii ve státě Victoria, kde se o HW pro ni postará společnost Tesla a Samsung.
Takřka po celém světě se státy snaží přecházet na obnovitelné zdroje energie a zdaleka to není jen evropskou záležitostí. Také v Austrálii se objevuje spousta nových projektů, kde může najít využití spousta jinak nevyužitého místa. Bohužel obnovitelné zdroje mají velkou nevýhodu ve své nestálosti, což vyžaduje vytvářet dočasná úložiště elektrické energie. Dost dobře známá je v tomto především australská baterie od Tesly, kterou Elon Musk slíbil postavit za méně než 100 dní. To se povedlo a zásahy FCAS umožnila zlevnit o výrazných 90 %, později byla rozšířena dokonce na konfiguraci 150MW/194MWh. Ve Victorii postavila Tesla pro Neoen další baterii 300MW/450MWh a nyní se v témže státě chystá ještě násobně větší. Zatímco Tesla se postará o akumulátory, Samsung dodá další zbývající komponenty.
 
 
Bude se jmenovat Melbourne Renewable Energy Hub (MREH) a cílem je uchovávat nadbytek energie z obnovitelných zdrojů energie, které pak mají být k dispozici ve večerní špičce. Zatímco výše zmíněné předchozí baterie byly konstruovány na 1,5 hodiny dodávky pod max. možným výkonem (to pochopitelně neznamená, že vydrží jen tolik, není totiž vždy potřebný max. výkon, tedy může vydržet mnohem déle), nová baterie bude mít tuto dobu prodlouženou na 2 hodiny a 40 minut. Zvládne totiž dodávat 600 MW, nicméně uchová až 1,6 GWh energie. Ve špičce má zvládnout poskytovat energii až 200 tisíc domácnostem. Projekt vytvoří 155 pracovních míst a vyžádá si investice ve výši 245 mil. dolarů, což dělá až překvapivě nízkou cenu 153 dolarů na kWh (předpokládám, že jde o australské dolary, což by znamenalo necelých 102 USD na kWh). Hlavním investorem je společnost Equis Australia.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama