reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla je vyšetřována kvůli vadnému infotainmentu a eMMC čipům ve svých autech

25.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Tesla je vyšetřována kvůli vadnému infotainmentu a eMMC čipům ve svých autech
Automobilka Tesla má na krku další problém. NHTSA ji totiž vyšetřuje kvůli vadným ovládacím panelům v autech. Problém je způsoben zbytečnými přepisy v 8GB eMMC NAND paměti, čímž odstaví celý systém.
V říjnu 2019 se zjistilo, že systémy v automobilech Tesla provádí nadbytečné logování, což výrazně ovlivňuje životnost eMMC NAND paměti. Ta má kapacitu pouhých 8 GB a kvůli neustálému přepisování disku jde o jedno z mála použití flash paměti, kde jsou opravdu problémy s životností. Americká National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) kvůli 11 stížnostem za posledních 13 měsíců. Problém zahrnuje Model S z let 2012 až 2015, což znamená 63 tisíc vozidel, jenže podobný hardware s Nvidia Tegra 3 byl používán až do roku 2018 nejen v Modelu S, ale i Modelu X. To by mohlo zahrnovat celkově až 159 tisíc vozů.
 
Interiér vozu Tesla
ilustrační foto (interiér Modelu 3), autor: Leo Nguyen / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Vůz, kterému takto doslouží paměť, má pak problém s infotainment systémem. Obrazovka s ovládacím panelem přestane fungovat, nepracuje ani navigace nebo webový prohlížeč. NHTSA vyšetřuje Teslu ještě kvůli dalším dvěma záležitostem. Jedna se týká over-the-air aktualizace, která měla snižovat riziko požáru (zároveň ale mohla snižovat dojezd a někteří tvrdili, že se tak Tesla snaží maskovat vadnou konstrukci akumulátorů), druhá pak zkoumá údajné náhlé samovolné akcelerace vozů Tesla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama