reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla postavila superbaterii i v Evropě, dodá až 18,2 MW

18.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tesla postavila superbaterii i v Evropě, dodá až 18,2 MW
Velkou superbaterii Tesly pro vyrovnávání elektrické sítě nemají už jen v Austrálii, ale poněkud menší verze byla postavena i v Belgii v Evropě. Ta zvládne dodat až 18,2 MW a skládá se ze 140 Powerpacků.
Australská baterie Tesly je velkým úspěchem pro tamní elektrickou síť. Dokáže velmi rychle pokrýt výpadky elektřiny s výrazně nižšími náklady než stávající záložní systémy jako jsou parní turbíny a podobně. Už v době dokončování australské baterie, která má konfiguraci 100 MW / 129 MWh, se v Evropě jednalo o její zdejší obdobě. Evropská elektrická síť je ale o něco stabilnější, takže "naše" baterie je zhruba jen pětinová.
 
Belgická baterie Tesly
 
Postavena byla v Terhills v Belgii a skládá se ze 140 Powerpacků. Celkově zvládne dodat výkon 18,2 MW a měla by údajně pojmout až 21,7 MWh energie. Tesla toto číslo neuvedla (uvádí jej jen některé zdroje), takže se spíše předmětem dohadů, nicméně 140 Powerpacků by mělo dát 29,4 MWh. Baterie byla postavena ve spolupráci se společností Restore. Cílem nové baterie je stabilizovat evropskou síť a udržovat ji na frekvenci 50 Hz. Měla by se tedy nabíjet v případě, že je v síti příliš mnoho energie a naopak vybíjet, pokud je jí nedostatek a udržovat frekvenci na stále stejné hodnotě.
 
 
Připomeňme, že počátkem letošního roku neshody mezi Srbskem a Kosovem způsobily neočekávané průběhy dodávky elektrické energie, které rozhodily frekvenci sítě. To trvalo několik týdnů a způsobilo to, že se hodiny na domácích spotřebičích po celé Evropě rozladily o zhruba 6 minut (spousta spotřebičů počítá čas na základě frekvence elektrické sítě).
 
Úspěchy těchto velkých baterií na trhu s elektřinou nesou své ovoce a Tesla už má další zakázku ve Velké Británii i na novou baterii v Austrálii. Ta australská bude připojena ke stávající 60MW Gannawarra Solar Farm ve státě Viktorie a má nabízet 25 MW / 50 MWh.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama