reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla potvrdila, že vyvíjí Hardware 3, vlastní čip pro AI

3.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tesla potvrdila, že vyvíjí Hardware 3, vlastní čip pro AI
Automobilka Tesla je známá tím, že ve svých automobilech má systémy umělé inteligence pro autonomní řízení. Dosud ale spoléhala na čipy společností jako je např. Nvidia, Tesla však potvrdila, že vyvinula svůj vlastní specializovaný čip pro AI, Hardware 3.
Pro autonomní řízení aut je potřeba mít ve vozech mnoho různých typů senzorů a adekvátní hardware, který je schopen tak velké množství dat zpracovat. Automobilka Tesla např. používala čipy od Mobileye (nyní pod Intelem) a Nvidie (Drive PX2). Jak ale Elon Musk tvrdí, hardware Nvidie je pořád jen CPU a GPU, takže algoritmy neuronových sítí zde běží v jakémsi emulačním režimu. Nativní čip pro neuronové sítě zajistí mnohem lepší výkon, a proto si Tesla staví vlastní čip. Ani specializované čipy jiných výrobců se jí moc nelíbí.
 
Tesla logo
 
O tom, že si Tesla něco takového chce udělat, se hovořilo už v prosinci minulého roku. Musk nyní vše potvrzuje a dále rozvádí. Tvrdí, že na systému "polotajně" pracují už 2-3 roky. Podle něj za tu dobu vytvořili údajně nejvýkonnější čip pro autonomní vozy na světě. Pokud hardware Nvidie zvládá zpracovat 200 snímků za sekundu, pak by Hardware 3, jak se nový systém jmenuje, měl dle slov Muska zvládnout 2000 snímků za stejný čas.
 
Nový hardware by měl být k dispozici v příštím roce a jeho velkou výhodou bude kromě vysokého výkonu i zpětná kompatibilita se stávajícím systémem. Tesla tak může vybavit výkonnější umělou inteligencí i starší, již jezdící vozy (nová úroveň autonomie bude fungovat, pokud mají potřebné senzory, což první ročníky nemají). Na vývoji spolupracoval např i Pete Bannon, který stojí např. za čipem Apple A5 v telefonech iPhone.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama