reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla vydala finanční výsledky: rekord se nekoná a prodala 75 % Bitcoinů

21.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla vydala finanční výsledky: rekord se nekoná a prodala 75 % Bitcoinů
Společnost Tesla Elona Muska vydala finanční výsledky za poslední čtvrtletí, které už zdaleka nejsou rekordní tak, jak bylo zvykem poslední cca dva roky. Firma je stále hodně v plusu, ale rekordy se tentokrát nekonají.
Tesla má za sebou další čtvrtletí a jak Elon Musk už dříve avizoval, bylo pro společnost dost těžké. Už na začátku měsíce oznámil propad produkce o 18 % a nyní tu máme i výsledky finanční a další detaily o tom, kde Tesla je a kam směřuje. Celkové příjmy firmy se dostaly na 16,9 mld. USD, což je meziročně (proti Q2/21) velmi pěkný nárůst o 42 %, nicméně proti minulému čtvrtletí jde o 10% pokles a Tesla tak po dlouhé době nevykázala rekordní čtvrtinu roku. Čistý zisk firmy činil 2,26 mld. USD, což máme meziročně téměř dvojnásobek (+98 %), proti prvnímu čtvrtletí je to ale propad o 32 %.
 
Tesla Berlín
 
Zisky spojené s automobily tvořily nadále drtivou většinu příjmů, se 14,6 mld. USD to bylo 86 % příjmů společnosti. Prodeje emisních povolenek se meziročně propadly o 3 %, proti Q1 pak o 49 % na výsledných 344 mil. USD. To je znatelný pokles, nicméně opětovně vidíme, že i úplně bez povolenek by to čistý zisk firmy výrazně neohrozilo. Horší zprávou nicméně je, že náklady na výrobu aut dramaticky rostou, a přestože Tesla své vozy znatelně zdražovala za poslední rok rovnou několikrát, marže se snížila na 27,9 % (loni 28,4 %, v Q1/22 dokonce 32,9 %).
 
Připomeňme, že např. Model 3 se standardním dojezdem stál před 3 roky 40 tisíc USD, dnes je za 48,5 tisíce USD. Long Range šel ze 47 na 59,5 tisíc USD (má však o 38 km delší dojezd), Performance pak až tak moc nezdražil, ten šel z 58 na 63 tisíc USD. Na Twitteru pak Elon Musk řekl, že by cena aut mohla jít níže, pokud se zklidní inflace.
 
 
Vraťme se ještě k ziskovosti Tesly. Meziročně se na růstu pozitivně projevila vyšší průměrná cena aut, zvýšený počet dodávek vozů, nárůst v dalších oblastech podnikání a také nižší náklady spojené s nižší cenou akcií. Naopak negativem je nárůst cen materiálů, nákladů na logistiku i změny v cenách dolaru. Znatelně vyšší náklady na vůz měla čínská továrna kvůli několika zavřením v souvislosti s covidem (což byl i jeden z důvodů významného poklesu výroby a dodávek ve srovnání s předchozím čtvrtletím). V neposlední řadě se negativně projevil i pokles ceny Bitcoinu. Sázka na kryptoměnu Muskovi zatím moc nevyšla a 75 % svých Bitcoinů Tesla se ztrátou konvertovala na fiat měnu. Nyní má v Bitcoinech jen 218 mil. USD (v minulém čtvrtletí to bylo 1261 mil. USD).
 
Tesla Austin
 
 
Tesle se nicméně povedlo trochu navýšit svůj energetický byznys. Dodala solární panely s výkonem 106 MW (meziročně +25 %, čtvrtletně +121 %), akumulátorová úložiště pak měla 1133 MWh (meziročně -11 %, čtvrtletně +34 %). Nyní má po celém světě 709 obchodů a servisů, mobilní servisní flotila vzrostla na 1453 jednotek. Celosvětově má 3971 SuperChargerů (meziročně +34 %) s celkem 36165 nabíjecími stojany (také +34 %).
 
Výrobní kapacita továren je nyní 1,9 mil. vozů ročně (nicméně skutečná produkce se pro letošek dá odhadovat někam k 1,3-1,4 mil. vozů). V Kalifornii je to 100 tisíc Modelů S/X a 550 tisíc Modelů 3/Y, v Číně je to 750 tisíc Modelů 3/Y. Berlín i Texas jsou na 250 tisících Modelů 3/Y. Texas už zkouší produkci akumulátorů 4860. Přes 100 tisíc uživatelů v Severní Americe je nyní součástí betatestu Full Self-Driving (FSD Beta) a celkem v tomto režimu najeli přes 35 milionů mil.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama