reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla zdokonalila svého autopilota, bude dostupný ve všech modelech značky

20.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Tesla zdokonalila svého autopilota, bude dostupný ve všech modelech značky
Tesla je jedním z průkopníků samořízených vozidel a o tento primát rozhodně nechce přijít ani při nasazování technologie do běžného provozu. Elon Musk prohlásil, že autopilotem budou vybaveny všechny Tesly, potřebný hardware se navíc dočkal vylepšení.
Na autonomních vozidlech pracuje řada společností, ale Tesla patří při jejich nasazování do běžného provozu k nejagresivnějším. Elon Musk tento týden prohlásil, že Tesla nabídne autopilota ve všech svých současných a samozřejmě také budoucích modelech. Nebude to všem zadarmo, za tuto funkci si zájemci připlatí 8 000 dolarů, v přepočtu asi 200 tisíc korun. Se zveřejněním této informace byl představen zdokonalený hardware pro samořízené automobily Tesla. Všechna vozidla této značky vybavená autopilotem budou disponovat osmi kamerami snímajícími okolí automobilu do vzdálenosti až 250 metrů. Dvanáct vylepšených ultrazvukových senzorů umožní rozpoznat všechny druhy překážek na téměř dvojnásobnou vzdálenost oproti předchozí verzi systému.





Zlepšení se dočkal také radar, který odhalí překážku i v případě mlhy, prašného prostředí či silného deště. Všechna získaná data zpracovává nový počítač, jehož výpočetní výkon je čtyřicetkrát vyšší ve srovnání s přechozí verzí autopilota. Už dnes si mohou zákazníci koupit Model S či Model X od Tesly se zdokonaleným systémem autonomního řízení. Ještě před tím, než bude plně odemčena možnost jeho aktivace, bude systém kalibrován pomocí dat získaných od řidičů z celého světa, kteří absolvují miliony kilometrů v automobilech Tesla v reálném provozu.

Před dokončením kalibrace budou vozy s novou verzí autopilota postrádat některé bezpečnostní funkce, jako je automatické nouzové brzdění, varování před kolizí, udržování v jízdních pruzích a aktivní tempomat. Tyto vychytávky výrobce aktivuje až později pomocí bezdrátově šířené softwarové aktualizace. Pomocí aktualizací chce Tesla v budoucnu systém nadále vylepšovat v budoucnu, což se nadále týká i vozů s předchozí verzí autopilota. Společnost zveřejnila video, ve kterém ukazuje funkci nového autopilota v praxi.


Během testovací jízdy absolvoval Model S celou trasu bez zásahu řidiče, který byl na svém místě údajně jen proto, že to vyžaduje zákon. Nejprve automobil vyjel z garáží a odvezl řidiče/pasažéra městem do práce, kde jej vysadil a následně sám vyhledal místo k zaparkování. Elon Musk v komentáři dodal, že vůz při hledání parkovacích míst bere v potaz, zda se nejedná například o místo vyhrazené pro invalidy. Ani přesto se autopilot během jízdy nedopustil pár menších chyb – ve videu například je v čase 2:20 patrné, že Tesla vjede na parkovišti do protisměru.

Zdroj: Tesla.com
reklama