reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžební Radeony se dostávají na trh

27.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Těžební Radeony se dostávají na trh
Na evropský trh se pomalu dostávají speciální verze grafických karet Radeon, které jsou určeny speciálně pro těžbu kryptoměn. To by mělo zajímat i uživatele, kteří se o nic takového nestarají, neboť by to mělo znamenat lepší dostupnost klasických karet.
Jak jsme totiž psali nedávno, dostupnost grafických karet se zhoršuje a dnes je přinejmenším velice složité sehnat na našem trhu alespoň nějaký Radeon RX 580 nebo 570, přičemž lepší je situace se slabšími kartami. A ani GeForce na tom nejsou s dostupností valně, neboť i ty mohou být dobře využity pro těžbu kryptoměn, zvláště když si je trošku poladíme
 
 
Speciální karty pro těžbu kryptoměn poznáme snadno, nemají totiž ani jeden obrazový konektor, takže nejsou vůbec vybaveny pro připojení k monitoru, díky čemuž by měly být levnější. Ovšem na druhou stranu zákazník si musí uvědomit, že pokud se těžba přestane vyplácet, což znamená pokles výdělku pod náklady na provoz, s takovou kartu si budou moci leda položit do vitrínky, pokud tedy pro ni nenajdou jiný smysl třeba v GPGPU výpočtech. 
 
Je tak otázka, zda bude o takovéto speciální karty vysoký zájem, ale můžeme očekávat, že se situace na trhu s grafikami alespoň trošku uvolní, zvláště pokud budou těžební karty dostupné, výkonné a levnější než klasické. Pro AMD a NVIDII ale vydání těchto verzí rozhodně smysl má, neboť ty alespoň nebudou po opadnutí těžební mánie zahlcovat sekundární trh, a tím brzdit ten primární.
 
Na OC UK se tak už objevila třeba karta Radeon RX 470 MINING Edition 4096MB GDDR5 od Sapphire, která slibuje výkon 23 až 26 MH/s při spotřebě 122 W. Dosahuje toho s využitím GPU s 32 CU (2048 Stream procesorů) na taktu 1236 MHz s paměťmi na fyzickém taktu 1750 MHz (7 GHz). Přijde na 249 liber a zatím je pouze v předprodeji, přičemž na našem trhu zatím nic takového ještě nenajdeme.
 
Uvidíme také, zda se na trh dostanou i verze založené na moderních GPU RX 500, a to těch výkonnějších jako RX 570 a 580, neboť těžební model Sapphire PULSE RX 560 se 4 GB paměti už se chystá, a to s cenou 170 liber. U toho se uvádí výkon 12 až 15 MH/s, přičemž běžné RX 560 mají dosahovat až 13 MH/s, a přitom se v daném obchodě OC UK prodávají i za 110 liber. Z tohoto jednoho příkladu samozřejmě nelze usuzovat, jak výhodné či nevýhodné budou těžební karty. Počkejme si spíše na to, až dorazí k nám (pokud vůbec). 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama