reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper za babku, anebo 12jádrové CPU za cenu 6jádrového

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Threadripper za babku, anebo 12jádrové CPU za cenu 6jádrového
Vypadá to, že AMD se asi snaží zbavovat svých zásob procesorů Threadripper první generace, neboť jak v západních obchodech, tak i u nás prudce klesají ceny. Bavit se můžeme konkrétně o 12jádrovém Threadripperu 1920X. 
Jaký procesor si můžeme koupit za 6500 Kč? Může to být třeba moderní Core i5-9600K se šesti jádry, nebo víceméně odpovídající model AMD Ryzen 5 3600X rovněž se šesti jádry. Anebo to může být AMD Threadripper 1920X, jehož původní cena byla 799 USD a který ještě v minulém roce stál kolem 12 tisíc korun. Nedávno ale jeho cena prudce spadla, a to o tři tisíce korun. 
 
 
Model 1920X v tom také není sám, klesla i cena procesoru Threadripper 2950X, čili modelu druhé generace, ovšem pochopitelně ne tak výrazně. Procesor Threadripper 1900X s 8 jádry však šel dolů z cca 8 na 5 tisíc, i když 16jádrový Threadripper 1950X žádné výrazné výkyvy v ceně zatím nevykázal. Naopak 12jádrový Threadripper 2920X ještě na konci června stál 16 tisíc a nyní je na ceně i pod 10.500 Kč. 
 
Je celkem snadné shrnout, že klesají především ceny Threadripperů s nižším počtem jader, a to nehledě na to, zda jde o první či druhou generaci. Z toho by vyplývalo to, že AMD ukončuje jejich výrobu a snaží se zbavit dosavadních zásob, a to co nejdříve. Otázka je, proč to dělá. 
 
Nic nemůžeme říci s určitostí, ale nabízí se dvě vysvětlení. AMD už má na trhu 12jádrový Ryzen 3. generace a po prázdninách přijde i 16jádrový, takže se může obávat, že Threadrippery s nižším počtem jader budou kvůli nim neprodejné. Na druhou stranu jde však přece jen o HEDT procesory, k nimiž patří také velký počet linek PCIe 4.0 a vyšší propustnost čtyř paměťových kanálů. 
 
Právě proto by zároveň mohlo jít i o přípravu na novou generaci Threadripperů, které sice dříve z roadmapy AMD pro tento rok zmizely, ale mohl to být jen zastírací manévr, nebo se rozhodnutí změnilo. Tak či tak nyní nové Threadrippery zase očekáváme a je pravděpodobné, že ty budou začínat na 16 jádrech a pokračovat až na 64 a cokoliv z HEDT výbavy pod 16 jader půjde z nabídky AMD pryč. 


reklama