reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba a WD otevírají novou továrnu a výzkumné centrum NAND Flash

21.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Toshiba a WD otevírají novou továrnu a výzkumné centrum NAND Flash
Pokud si srovnáme trhy s DRAM a paměťmi NAND Flash, ten druhý se ukazuje jako daleko zdravější, respektive plný soutěživosti. A také to můžeme vidět na aktivitách firem, které se předhánějí v investicích. 
Dnes jsme se opět podívali na téma pamětí DRAM a na to, jaké máme vyhlídky na vývoj jejich cen na trhu. Když si srovnáme podíly firem na trzích s DRAM a NAND Flash, uvidíme, že na tom druhém nic jako 95,5% podíl třech firem neexistuje a už vůbec neexistuje to, aby tři čtvrtiny trhu ovládaly příbuzné firmy z Jižní Koreje. 
 
 
Trh s paměťmi NAND Flash také nečeká z hlediska výrobců a jejich marží nic dobrého, však se očekává velký pokles cen, a to ze stejného důvodu jako v případě pamětí DRAM, čili kvůli nadbytečné nabídce. Zatímco se však Samsung a nejspíše také SK Hynix chystají omezovat výrobu, aby se zabránilo poklesu cen, v oblasti NAND Flash se mohutně investuje a staví nové továrny. 
 
Fab 6 a v popředí nové výzkumné a vývojové centrum firem Toshiba a Western Digital
 
Firmy Toshiba Memory a Western Digital už tak otevřely zbrusu novou továrnu Fab 6 a hned vedle ní ještě výzkumné a vývojové (R&D) centrum pro paměti NAND Flash. Továrna už je funkční, a to se s její výstavbou začalo v únoru 2017 a samotná budova byla dokončena před několika měsíci. V jejich průběhu se pak dovnitř začalo stěhovat potřebné zařízení pro výrobu 3D NAND Flash, a to rovnou moderní paměti s 96 vrstvami. Nicméně na plné výrobní kapacitě ještě Fab 6 s největší pravděpodobností není. 
 
Ostatně právě i takové paměti mají stát za snižováním cen za gigabajt, za čímž stojí prosté počty. Aktuálně jsou rozšířené 64vrstvé paměti s buňkami TLC (tři bity na buňku). Příští rok mají ve velkém nastoupit už 96vrstvé paměti s QLC (čtyři bity na buňku), takže jde o 1,5násobek vrstev krát 1,33násobek kapacity buněk, což dohromady dělá dvojnásobnou kapacitu na stejné ploše, ale samozřejmě ne nutně dvojnásobnou kapacitu za stejné náklady. Záleží také na výtěžnosti, která v případě Intelu a Micronu a jejich QLC pamětí nebyla ještě na konci srpna vůbec dobrá. 
 
Fab 6 je tak už třetí továrna těchto firem, která bude vyrábět 3D NAND Flash paměti, a to po Fab 2 a Fab 5. Fab 3 a Fab 4 jsou využívány pro výrobu jiných produktů. My se ale nedozvíme, jaká je plánovaná kapacita nové továrny s ohledem na měsíční výstup ve waferech, ale dle její velikosti by to mělo být přinejmenším srovnatelné s ostatními moderními provozy v Yokkaichi: 
 
 
Fab 6 ale bude mít jistě největší výstup ze všech s ohledem na kapacitu tvořených pamětí. Co se týče R&D centra, to je v provozu již od letošního března a slouží také oběma společnostem, Toshibě i WD. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama