reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel/Micron QLC Flash mají výtěžnost jen 50 %, jsou tak dražší než TLC

30.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel/Micron QLC Flash mají výtěžnost jen 50 %, jsou tak dražší než TLC
Paměti NAND Flash s buňkami typu QLC měly poskytnout další výrazné navýšení kapacity při podobných nákladech jako za paměti s buňkami TLC. V případě firem Micron a Intel však toto zatím neplatí. 
Paměti NAND Flash s buňkami QLC (Quad-Level Cell) dokáží do sebe uložit čtyři bity oproti třem v případě pamětí TLC (Triple-Level Cell). To ale znamená, že musí také rozeznávat celkem 16 úrovní elektronového náboje, přičemž pamětem TLC stačí 8, z čehož vyplývá, že musí být kvalitněji vyrobeny. Nejspíše právě to stojí za problémy firem Intel a Micron, respektive jimi vlastněné společnosti IMFT, o nichž píše server TweakTown. 
 
 
Ten tvrdí, že výtěžnost QLC pamětí vyráběných těmito firmami je pouze 48 procent, čili každý druhý čip na waferu je nefunkční, a nedá se použít
 
Vyplývá z toho ale jednoznačně ten fakt, že paměti QLC jsou nyní z hlediska poměru kapacity a ceny pro Intel a Micron dražší na výrobu než paměti TLC, jejichž výtěžnost je mnohem lepší a pohybuje se kolem 90 procent. Čili aby se výroba pamětí QLC začala vyplácet, musela by se dostat alespoň ke 70 procentům, nicméně to se nemusí stát prioritou pro další vývoj. 
 
Aktuálně se totiž paměti QLC vyrábí v podobě 64vrstvých 3D NAND Flash a snahou je, aby se z nich co nejdříve přešlo už na 96vrstvé paměti. Na jejich výrobu ve velkém už od příštího roku se firmy jako Samsung nebo právě IMFT nyní připravují, takže logické je, aby své zdroje zaměřily právě především na ně. 
 
My zatím uvidíme, kam se bude ubírat cena SSD jako SSD 660p, které přišlo vybaveno právě 64vrstvými paměťmi QLC, a to za zajímavou cenu - 1TB model za 200 USD (u nás cca 5600 Kč)
 
Zdroj: TweakTown


reklama