reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba vyvinula 96vrstvé paměti BiCS se 4 bity na buňku

20.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Toshiba vyvinula 96vrstvé paměti BiCS se 4 bity na buňku
Toshiba si opravdu nedlouho po Samsungu připravila své verze 96vrstvých pamětí s buňkami typu QLC, což efektivně znamená, že kapacita pamětí se zdvojnásobí, pokud bereme jako předchozí generaci 64 vrstev s TLC. 
Paměti s 96 vrstvami tak znamenají oproti 64vrstvým celkem 1,5násobné navýšení kapacity a přechod z TLC na QLC zase představuje zvýšení kapacity ještě o třetinu, takže když to zkombinujeme, nové paměti nabídnou na stejné ploše dvojnásobnou kapacitu. To platí pro dnes probírané Toshiba BiCS stejně jako pro nedávno představené Samsung V-NAND 5. generace. A aby toho nebylo málo, pak dle serveru Anandtech společnost Intel už odstartovala výrobu PCIe SSD pro datová centra využívající paměti QLC 3D NAND flash. 
 
 
Můžeme tak očekávat nástup nových SSD s těmito paměťmi, a to trošku s obavami nad jejich výdrží, ale především nad výkonem při zápisu, ale uvidíme. Pokud mají Intelu takové paměti stačit i pro SSD montované do datacenter, nemusejí být tak špatná, ale na druhou stranu to automaticky neznamená, že budou poskytovat rychlý zápis. V řadě datových center totiž nejde ani tak o rychlost zápisu jako spíše o pohotovost při čtení a v tom budou i QLC paměti jistě stále dobré. 
 
Co se týče společnosti Toshiba, ta plánuje dodat vzorky nových pamětí k výrobcům SSD kontrolerů a SSD samotných, takže masová produkce nastoupí někdy v roce 2019. Můžeme tedy očekávat, že výsledná SSD na trh ve velkém přijdou někdy za rok. 
 
 
Z hlediska kapacity rozhodně je na co se těšit, protože jedno pouzdro s celkem 16 paměťmi může mít kapacitu 2,66 TB (1,33 Tb na čip). Představme si tak třeba SSD Toshiba RC-100 s kapacitou 2 TB, která bude nabízena v jednopouzdrovém řešení, kde je integrována samotná paměť i SSD kontroler. 
 
Toshiba také plánuje ukázat prototyp SSD s novými paměťmi na akci 2018 Flash Memory Summit v kalifornské Santa Claře, která proběhne mezi 6. a 9. srpnem. 
 


reklama