reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: cena DRAM v třetím kvartálu klesne o 15 %, ve čtvrtém o 10 %

7.6.2019, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: cena DRAM v třetím kvartálu klesne o 15 %, ve čtvrtém o 10 %
Vypadá to, že kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou můžeme očekávat, že ceny pamětí DRAM v nejbližší době vzhůru rozhodně nezamíří. Ve třetím kvartále se přitom očekávalo, že pokles cen se značně zpomalí nebo i zastaví. 
Z informací společnosti TrendForce a její divize DRAMeXchange to tak vypadá, že na nákup pamětí DDR4 pro PC si skutečně můžeme počkat, aniž bychom se měli obávat, že zase půjdou nahoru. Ostatně zatím je jen malý důvod ke spokojenosti. Můžeme být na jednu stranu rádi, že ceny pamětí klesly na již stejnou hladinu, kde byly při svém minimu před dvěma a půl letech. Jenomže by se dalo očekávat, že si jich za stejné peníze už pořídíme více, přece jen doba už pokročila a pokud by se takhle vyvíjel trh s pamětmi NAND Flash, stále bychom byli rádi za rozumné ceny 256GB modelů. 
 
 
TrendForce ale očekává vedle prudkých poklesů cen v prvním a druhém letošním kvartálu ještě navíc snížení o 15 procent v tom třetím. Ceny by tak mohly být v průběhu tohoto roku ještě výrazně lepší než dnes. Však stále čekáme na to, kam se ceny pamětí posunou právě v tomto kvartálu, neboť v prvním sice klesaly výrazně, ale tento trend se pak na jaře zastavil, ačkoliv titulky hlásaly, že cena na trhu s paměťmi stále výrazně klesá. S tím ale nic neuděláme, je třeba čekat. 
 
Dle dostupných informací se pokles cen ve třetím kvartálu má týkat především obchodní války mezi USA a Čínou, která semlela také čínský Huawei. Ten byl jeden z velkých zákazníků kupujících paměti DRAM jako výrobce chytrých telefonů a serverů, což bude mít svůj vliv právě na trhu s paměťmi. Pokles cen se navíc má rozšířit i do závěrečného čtvrtého kvartálu, i když bude mírnější, a to nanejvýš desetiprocentní. 
 
TrendForce má ale také ve své zprávě záblesk naděje pro výrobce pamětí DRAM, kteří vývoj na hardwarovém trhu v poslední době odnesli zdaleka nejvíce a to je ještě mohou dohnat následky vyšetřování údajného kartelu. V roce 2020 by měly ceny pamětí DRAM dosáhnout dna, od nějž se už odrazí a porostou. Na to bude mít vliv také ohlášené omezování výroby a možná i oživení na trhu. Právě to lze ale těžko předvídat, když není jasné, k čemuž povede obchodní válka. 
 
Zdroj: TrendForce


reklama