reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC zažil největší pokles za 4 roky, i navzdory zvýšené poptávce

12.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Trh s PC zažil největší pokles za 4 roky, i navzdory zvýšené poptávce
Ačkoliv koronavirová krize zvyšuje zájem zákazníků o nákup nových osobních počítačů, přesto došlo k největšímu poklesu na trhu od roku 2016. Kvůli potížím Intelu i uzavření čínských továren totiž došlo k výrazným zpožděním dodávek.
Současná krize způsobená pandemií onemocnění COVID-19 by na první pohled trhu s počítači prospět. Vzhledem k vyhlášeným omezením tráví lidé více času doma, kde se obvykle neobejdou bez počítače – lidé pracující na home office, studenti uzavřených škol i všichni ostatní, kdo se chtějí zabavit. Ani přes zvýšenou poptávku po nových počítačích ovšem nedošlo k růstu trhu. Naopak, v prvním čtvrtletí 2020 se mělo prodat 53,7 milionů osobních počítačů, přičemž toto číslo zahrnuje desktopy, notebooky i pracovní stanice. Jedná se o 8% pokles ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. S analýzou přišla společnost Canalys, podle které se jedná o největší pád trhu s PC od roku 2016, kdy byl zaznamenán meziroční pokles o 12 %.
 
 
Pokles se dotkl všech největších výrobců počítačů s výjimkou Dellu, který se naopak může těšit z drobného nárůstu o 1,1 %. V prvním čtvrtletí 2020 prodal bezmála 10,5 milionu kusů. Vůbec nejvíce se pokles dotkl Applu, který podle dostupných dat prodal o 21 % méně počítačů. Místo loňských 4 milionů si své zákazníky našlo jen 3,2 milionu Maců. Králem trhu zůstává neohroženě Lenovo, které dodalo 12?8 milionu PC. To je sice o 4,4 % méně něž ve stejném období loňského roku, přesto čínský výrobce zvýšil svůj podíl na trhu o skoro jeden procentní bod na 23,9 %. Na HP se krize podepsalo o něco více, takže prodalo jen 11,7 milionu strojů – o 13,8 % méně než vloni. Díky tomu se mohl k druhé pozici přiblížit aktuálně třetí Dell. Následuje již zmíněný Apple a pětici největších výrobců uzavírá Acer, v jehož případě bylo spočítáno 3,1 milionu prodaných PC, tedy o 7,5 % méně než v 1. čtvrtletí 2019.
 
 
Důvodem poklesu na trhu s PC byl nedostatek procesorů Intel, který se projevil ještě začátkem roku 2020. Následovaly problémy způsobené novým typem koronaviru, který zapříčinil omezení nebo úplné zastavení výroby v některých čínských továrnách. Onemocnění COVID-19 zapříčinilo potíže při výrobě i logistice, a v důsledku toho se na trh nedostaly včas některé počítače. Ačkoliv výroba v čínských továrnách se pomalu vrací do normálů, koronavirus ještě ovlivní trh s PC minimálně ve druhém čtvrtletí, ale velmi patrně zasáhne i do třetího kvartálu. Domácnosti již budou vybaveny novou výpočetní technikou a neočekávají se ani velké investice firem do nového vybavení kanceláří. Mnoho společností se navíc vlivem koronavirové krize dostane do finančních problémů, takže bude muset přiškrtit své výdaje, pokud zcela nezkrachují.
 
Problémy v 1. kvartálu se tedy s největší pravděpodobností nepodaří vyrovnat ani po zbytku roku. Podle dřívější analýzy společnosti Canalys by se mělo v roce 2020 prodat 362 až 382 milionů PC, zatímco v roce 2019 šlo o 392 milionů kusů.
 


reklama