reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Třicetimetrový teleskop má konečně opět zelenou

5.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Třicetimetrový teleskop má konečně opět zelenou
Výstavba třicetimetrového teleskopu (Thirty Meter Telescope - TMT) na posvátném havajském vrcholu byla ohrožena a už to pomalu vypadalo, že se stavitelé budou muset přestěhovat na Kanárské ostrovy. Nyní už má TMT zelenou, takže co se chystá?
TMT (Thirty Meter Telescope) ještě nedávno neměl nic jisté a vypadalo to, že se jeho výstavba na vrcholu hory Mauna Kea možná ani neuskuteční a v takovém případě by připadaly v úvahu Kanárské ostrovy. Výstavba byla přitom povolena už v roce 2011, ale pak přišly protesty a blokády přístupových cest a na konci roku 2015 bylo toto povolení ze strany Havajského nejvyššího soudu zrušeno, a to až poté, co se začalo stavět. Od té doby se o jeho výstavbu začalo bojovat s využitím dodatečných slyšení a úprav původního nývrhu, než příslušný orgán (Board of Land and Natural Resources) opět vydal povolení. Stalo se tak 28. září tohoto roku, kdy pro výstavbu hlasovalo pět zástupců proti dvěma. Astronomové však stále nemají vyhráno. 
 
 
Proti výstavbě protestovali pochopitelně původní Havajané, pro něž je vrchol Mauna Kea posvátný a nechtějí dopustit další výstavbu. Nelze ale zrovna říci, že by výstavba TMT mohla situaci výrazně zhoršit, když Mauna Kea dnes vypadá nějak takto: 
 
 
Je ale pravda, že nový TMT by měl existující zařízení zastínit svou velikostí a jak už jeho název napovídá, nepůjde zrovna o malé zařízení. To bude využívat hlavní zrcadlo složené z celkem 492 šestihranných segmentů a právě jeho průměr bude 98 stop, čili 30 metrů. 
 
 
Toto zrcadlo má dokázat "posbírat" téměř desetkrát více světla než Keckovy teleskopy s průměrem zrcadla 10 metrů. Adaptivní podloží těchto zrcadel také umožní je nastavit tak, aby šlo kompenzovat měnící se atmosférické podmínky a dosáhnout nejlepšího možného rozlišení. TMT je tak vedle vesmírného JWST další velice nadějné zařízení, které nám slibuje nahlédnutí do okolního vesmíru s nebývalými možnostmi. 
 
Co se týče dodatečných podmínek, které stavitelé budou muset splnit, je i systém pro odpadní vodu, který nebude vůbec nijak znečišťovat okolí a pak budou muset tamní pracovníci projít několika školeními ohledně přirodních zdrojů a kultury. Jenomže oponenti nesložili zbraně a chystají se opět apelovat u nejvyššího soudu, ale lze čekat, že u něj už to budou mít daleko těžší než dříve. 
 
Na druhou stranu, mohou přijít se zdržovací taktikou, neboť stavitelé TMT si zvolili nejzazší termín nového počátku výstavby na duben 2018 a pokud se s ní ani tehdy nezačne, může teleskop nakonec přeci jen vyrůst na Kanárech, i když tam nejsou tak dobré podmínky pro sledování oblohy. 
 
Zdroj: Astronomy
reklama