reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrustedReviews zaplatili milion liber za únik informací o RDR2

3.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
TrustedReviews zaplatili milion liber za únik informací o RDR2
V únoru se na serveru TrustedReviews objevily uniklé informace o připravované hře Red Dead Redemption 2. To se ale společnosti Take-Two nelíbilo a s webem se dohodla na pokutě ve výši jednoho milionu liber.
Internet doslova žije uniklými informacemi, ty se ale mohou někdy pořádně vymstít. Své by o tom mohl říci web TrustedReviews, který měl dle svých vlastních slov zaplatit přes jeden milion britských liber kvůli úniku informací o velmi úspěšné hře Red Dead Redemption 2 od Take-Two (přesněji studia Rockstar). Ke zveřejnění mělo dojít v únoru letošního roku, kdy TrustedReviews zmínili např. přítomnost online battle royale módu. Tato informace ale pocházela z přísně tajných interních dokumentů, což nakonec vyústilo v nahrazení tohoto článku omluvou, kde web přiznává své pochybení a informaci o tom, že zaplatí pokutu ve výši jednoho milionu liber.
 
Red Dead Redemption 2
 
Ta ale nepoputuje do kapes společnosti Take-Two, ale na jí vybrané tři charitativní organizace American Indian College Fund, American Prairie Reserve a First Nations Development Institute. Podle všeho jde o vzájemnou dohodu obou zúčastněných stran. Je však nejasné, proč v tomto případě byla aplikována tak vysoká pokuta. Zveřejňování uniklých informací je na internetu naprosto běžnou věcí, některé stránky tímto přímo žijí.
 
Typické je to nicméně při porušení NDA, kdy sama společnost s předstihem poskytne tajné informace, které ale zároveň přikazuje udržovat v tajnosti do specifikovaného data. To se používá např. i při recenzích, kdy média mohou dostat produkt ještě před představením, a ta pak mohou spolu s tiskovou zprávou rovnou vydat i test novinky. Rétorika kolem celé věci ale nenaznačuje, že by šlo o porušení NDA (ledaže by někdo informaci o NDA na informaci přehlédl). TR totiž v omluvě napsalo: "Měli jsme vědět, že jde o tajnou informaci a neměli jsme ji publikovat." Zástupci Rockstaru se navíc nechali slyšet, že hodlají vést kroky proti osobám, které umožnily tento únik.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama