reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC: 5nm proces nabídne 1,8násobnou hustotu oproti 7nm

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC: 5nm proces nabídne 1,8násobnou hustotu oproti 7nm
Společnost TSMC je během tohoto jara velice aktivní i co se týče prezentace svých budoucích výrobních procesů. Není divu, protože se jí ve vývoji evidentně daří a my můžeme pro příští roky očekávat, že každý rok přijde něco nového.
My jsme se včera podívali na to, v jakém světle firma TSMC vidí svůj 6nm proces, nebo, jak jej ona sama označuje, proces N6. Abychom si to shrnuli, máme tu aktuální N7 (7nm), pak novější N7+ (7nm s EUV) a pak N6 rovněž s EUV. Dozvěděli jsme se přitom,že N6 bude velice příbuzný procesu N7, a přechod na něj tak bude díky 100% kompatibilnímu designu velice snadný, a to dokonce snadnější než na N7+. Samotná společnost TSMC tak očekává, že N7+ nebude zdaleka tak oblíbený jako N6. Nyní můžeme ještě doplnit, že zkušební výroba pomocí N6 má začít v prvním kvartálu příštího roku a do jeho konce už začne výroba ve velkém. 
 
Je tak otázka, co třeba AMD nebo NVIDIA využijí pro další generace svých produktů. Pro AMD to letos bude N7 a pro příští rok by to mohlo zůstat stejné, nebo to bude N7+, nicméně vzhledem k novým informacím bychom se opravdu nemohli divit, kdyby to bylo třeba až N6 v roce 2021. Nebo to bude něco jiného? Uvidíme, ovšem plány AMD se zatím nezměnily. 
 
 
Šéf firmy TSMC CC Wei ostatně dává N7 dohromady s N7+ i co se týče toho, jaký podíl na celkovém výstupu waferů jeho firmy tyto procesy budou mít. To jen ukazuje, že N7+ opravdu nebude jako samostatný proces moc důležitý. V tomto fiskálním roce to bude pro N7 a N7+ více než čtvrtina. 
 
Ovšem nyní se můžeme pobavit o ještě lepším N5. Zkušební výroba pomocí tohoto procesu již odstartovala, a to v prvním kvartálu 2019, přičemž najetí na běžnou výrobu je plánováno na první polovinu roku 2020. Čili 5nm proces bude k dispozici dříve než 6nm, ale jak už bylo řečeno na N6 bude možné velice snadno přejít z N7 a pak se musí zohlednit i jiné důležité věci, jako je výtěžnost, cena vývoje čipu či cena za tranzistor. 
 
Od TSMC se zatím dozvídáme, že dle zkušební výroby procesorů ARM A72 na procesu N5 je možné docílit o 80 % vyšší hustoty tranzistorů a o 18 % vyššího výkonu v porovnání s dnešním N7. K tomu CC Wei dodal, že dle jeho předpokladů by většina zákazníků, kteří dnes využívají N7, měla přejít na N5. To samé však prohlásil právě i o N6. 
 
 
 
My můžeme stále očekávat, že AMD v případě architektury Zen 3 (procesory Ryzen 4000 a další) stále plánuje využití procesu N7+. Jde ale již o starší roadmapy, takže uvidíme, jak to nakonec bude. Nicméně proces 6N pro procesory v příštím roce využít nepůjde, o 5N také ještě nemůžeme uvažovat, takže to zatím opravdu vypadá na N7+. A pokud to skutečně bude tak, pak využití N6 v dalším roce bude mít těžko svůj smysl i vzhledem k tomu, co jsme se dozvěděli včera, takže pak už by to měl být N5. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama