reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC dohání Intel v hodnotě společnosti a navyšuje investice

22.10.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC dohání Intel v hodnotě společnosti a navyšuje investice
Dalo by se říci, že aktuální souboj firem AMD a Intel je také soubojem mezi TSMC a Intelem, pokud jde o výrobní technologie a kapacity. A právě v tomto ohledu to začíná vypadat pro AMD mnohem lépe než kdy dříve. 
Když se podíváme na níže uvedený graf, pak hodnota společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company na trhu postupně dospěla do stavu, kdy je plně srovnatelná s Intelem, takže se pohybuje mezi 200 a 250 miliardami dolarů. A z posledních zpráv to vypadá, že TSMC může Intel brzy předhonit, ovšem pro AMD je důležité především něco jiného. 
 
 
AMD se může zajímat především o to, jaké má TSMC či potenciálně Samsung k dispozici výrobní technologie a kapacity. Pokud má být schopno opravdu vážně zaútočit na Intel, bude potřebovat právě především odpovídající kapacity linek. Intel má přitom tu výhodu, že jeho továrny pracují (nyní už pouze) pro něj, zatímco AMD se musí o kapacity výrobců dělit s jinými firmami. Nicméně dobře víme, jak je na tom nyní Intel s výrobními technologiemi a jak je na tom TSMC, to nám pomohou osvětlit i nové informace o finanční kondici společnosti. 
 
TSMC dokázalo za třetí kvartál utržit 9,4 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o více než 10 procent a mezikvartální o 21 procent. Především pak jde o výsledky, které předčily očekávání a může za to hlavně zájem o výrobu 7nm procesem, který se už podílel na celkových tržbách 17 procenty (16nm - 22 procent, 10nm - pouze 2 procenta). 
 
Právě kvůli silnému zájmu o 7nm čipy se TSMC rozhodlo, že prudce navýší své investiční náklady z 10 až 11 miliard dolarů na 14 až 15. Z tohoto navýšení pak půjde 1,5 miliardy do rozšíření výroby 7nm procesem a co je pro AMD možná důležitější, 2,5 miliardy navíc půjde do 5nm procesu. Ten by se právě pro AMD měl stát aktuální přinejlepším v roce 2021, neboť v příštím roce AMD počítá se 7N+ (7nm proces s EUV). 
 
Analytička Stacy Rasgon (Bernstein) připomíná, že Intel chce mít na trhu své 7nm produkty právě v roce 2021, ovšem rovněž uvádí to, co samotný Intel nedávno prozradil. Mainstreamové 7nm produkty přijdou přinejlepším na konci daného roku, pokud ne až v roce 2022, kdy už TSMC počítá s nasazením 3nm procesu. Vychází nepochybně z toho, že dle Intelu budou mít v případě nových procesů přednost podnikové produkty, což je logické, neboť z nich koukají nejvyšší marže.
 
To jsou ale všechno jen předpoklady a jak ukázala historie, náhle se může objevit problém, který plány firem zcela překope, ale to platí jak pro TSMC, tak pro Intel. Ovšem zatímco N7+ je pro AMD u TSMC už připraven, v případě 10nm procesu Intelu a jeho vývoje panuje nejistota.
 
Zdroj: Barrons 


reklama