reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tvůrce OS MINIX zaslal otevřený dopis šéfovi Intelu

13.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Tvůrce OS MINIX zaslal otevřený dopis šéfovi Intelu
Tvůrce operačního systému MINIX Andrew Tanenbaum zaslal otevřený dopis Brianu Krzanichovi, šéfovi Intelu. V něm se vyjádřil ve smyslu, že by bylo pěkné, kdyby mu Intel dal o použití tohoto OS ve svých procesorech alespoň vědět. 
Operačnímu systému MINIX v procesorech Intel jsme probírali nedávno a dnes se budeme věnovat jen reakci Andrewa Tanenbauma. Ten Krzanichovi ve svém dopisu nejdříve poděkoval, že díky integraci MINIXu v integrovaném čipu ME-11 se z jeho systému stal jeden z nejrozšířenějších softwarů na světě. Bylo to ale poněkud sarkastické poděkování, za nímž následoval povzdech, že Tanenbaum o tom ani nevěděl před tím, než to začala zveřejňovat média. 



Tanenbaum přitom věděl o tom, že Intel měl o MINIX zájem, neboť před několika lety byl kontaktován jedním z inženýrských týmů Intelu, na jehož četné technické dotazy poskytl řadu odpovědí, a to třeba o tom, jak zajistit, aby tento OS potřeboval ještě méně paměti. To šlo zajistit třeba kompletní deaktivací výpočtů v plovoucí řadové čárce, takže už z tak dost minimalistického systému se v rukou Intelu mohl stát ještě méně náročný. 
 
Přišla také řeč na licenci MINIXu, která spadá pod Berkeley (BSD), takže je velice volná. MINIX nemá licenci GPL i proto, že společnosti nechtěly investovat do modifikací kódu, aby jej pak musely poskytnout zdarma všem, a tedy i svým konkurentům. 
 
Po těchto rozhovorech nastalo několik let klidu, a to až do této doby, než se Tanenbaum dozvěděl o MINIXu v procesorech Intel, a to bylo pro něj naprosté překvapení. Neočekává přitom žádnou finanční kompenzaci, neboť na to ani nemá nárok, však v licenci systému se o tom nepíše ani jako o dobrovolné možnosti. 
 
Tanenbaum si tak v dopise spíše jen povzdechl, že by bylo pěkné, kdyby se mu někdo z Intelu po dokončení integrace MINIXu ozval a poděkoval mu za něj, stejně jako za jeho čas strávený technickými konzultacemi. Na závěr uvedl, že příslušná licence alespoň funguje tak, jak má a on sám je srozuměn a smířen i s tímto případem, kdy Intel pochopitelně svou modifikovanou verzi MINIXu nezveřejní. 

reklama