reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukazují se první karty AMD Navi od ASRock

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Ukazují se první karty AMD Navi od ASRock
AMD toho o grafických kartách Navi zatím moc neprozradilo, ostatně to si nechává až na první polovinu června a akci E3. Na Computexu ale jsou k vidění už první prototypy, které předvádí společnost ASRock. 
ASRock můžeme považovat vedle firem jako Asus, Gigabyte a MSI spíše za menšího výrobce desek či karet, ale právě tato firma má často na Computexu ty nejzajímavější novinky. Ostatně dnes jsme se podívali už na jeho velice dobře vybavenou desku X570 Aqua. Nyní to jsou nové modely karet určené pro 7nm GPU AMD Navi. 
 
 
ASRock svou prezentací neporušuje žádné informační embargo, ostatně krom vzhledu samotných karet jsme se toho moc nedozvěděli, ale i z toho se dá leccos užitečného zjistit. Tato firma mimochodem (zatím) vyrábí pouze grafické karty s GPU od AMD, takže pokud zrovna nyní ukazuje dle svých slov grafické karty nové generace, je jasné, že to budou právě Navi. 
 
První zobrazená karta vyfocená zepředu i zezadu patří do firemní řady Phantom Gaming a nabízí tři ventilátory vepředu a zadní kovový štít s výrazným RGB LED podsvícením. To ostatně už najdeme takřka všude. 
 
 
Další karta už má podsvícené i ventilátory a jde rovněž o model z řady Phantom Gamer dle loga uprostřed postranních ventilátorů. Každý z těchto ventilátorů má jednoznačně adresovatelné podsvícení (ARGB), takže to může být nastaveno u každého jinak s využitím různých efektů. Půjde nejspíše o ještě výkonnější kartu v porovnání s první zobrazenou, protože ta obsahuje hned dva 8pinové konektory přídavného napájení. Společně s energií ze slotu to tak dělá maximální teoretickou spotřebu 375 W, což se bude hodit při přetaktování. Nicméně tomu bude muset odpovídat i napájecí systém. 
 
 
Nakonec to je models podobně dimenzovaným chladičem, ale už z řady Taichi, takže by mělo jít spíše o mainstream v porovnání s předchozími modely z vyšší třídy. 
 
A ještě upozorňujeme, že jde o prototypy, takže konečné produkty se mohou lišit. Jejich uvedení na trh se stále očekává možná už 7. července, na který už je potvrzený nástup procesorů Ryzen 3000 a příslušné platformy. Jak to skutečně bude, to se dozvíme asi 10. června. 
 


reklama