reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence vytváří umění, které kritici nerozeznají od prací lidí

3.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá inteligence vytváří umění, které kritici nerozeznají od prací lidí
Umělá inteligence dokáže člověka porazit v různých hrách, zvládne se ale lidským malířům vyrovnat při vytváření uměleckých děl? Zdá se, že tato umělá inteligence si s výzvou ohledně vytváření obrazů poradila dobře. 
Moderní abstraktní umění může vypadat podivně, je ale výsada tvořit originální obrazy jen lidská? Co když svou jedinečnost dokáže projevit i umělá inteligence, která se naučila tvořit umění? Ukázalo se totiž, že mezi tvorbou člověka a umělé inteligence nemusí být v oblasti obrazů takový rozdíl.

Už dříve jsme se zmínili o tom, že umělá inteligence vytváří podivuhodné video na počest malíře Boba Rosse. Výzkumný tým složený z pracovníků z Rutgers University, College of Charleston a AI Research Lab od Facebooku vytvořil algoritmus, který umožňuje umělé inteligenci tvořit umění, jež je velmi přesvědčivé. Výsledné obrazy dokonce odborníci z řad lidí nebyli schopní rozlišit od lidských uměleckých děl.

Umělá inteligence se snaží vytvářet nové obrazy, které nebudou odpovídat zavedeným stylům, ale mají být pro člověka esteticky přitažlivé. Otázkou je, jestli se pořád jedná o to "pravé" umění, když dílo nevytvořila lidská mysl. 
 
 
 
Celý systém je postavený na technice, kdy jsou umělé inteligenci dávány tisíce obrazů a ona se učí rozpoznávat různé styly. Díky tomuto prohlížení je pak AI schopná vytvářet své vlastní obrazy. Jedna síť vytváří obrazy, ta druhá rozlišuje mezi tím, co by lidé nazvali uměním a co nikoliv. Tato umělá inteligence ale navrhuje obrazy, které se nedají začlenit do zavedeného uměleckého stylu. Vznikne tak originální umělecké dílo přímo od AI.

Umělou neuronovou síť vědci nakrmili 81 449 obrazy od více než tisícovky umělců, kteří tvořili v období od 15. až do 20. století a používali šikorou škálu různých stylů. Členové týmu nakonec v online průzkumu poprosili odborníky, ale i veřejnost, aby zhodnotili umělecká díla. Obrazy od umělé inteligence tam byly umístěny spolu s díly lidských umělců. V mnoha případech dopadly obrazy od AI i lépe než ty lidské a lidé tyto dvě kategorie nedokázali dobře odlišit.

Zdroj: iflscience.com
reklama