reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA chce zakázat nové kryptoměny technologických společností

17.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
USA chce zakázat nové kryptoměny technologických společností
Připravovaná kryptoměna Libra leží americkým politikům hodně v žaludku a idea toho, že by ztratili kontrolu nad financemi, se jim ani trochu nelíbí. Připravují tak už zákon, který tvorbu nových kryptoměn pro vybrané společnosti postaví mimo zákon.
Technologie kryptoměn zažívá vzestupy i pády, hodně pak tuto myšlenku pozvedl Facebook, který připravuje svou kryptoměnu nazvanou Libra. I když konsorcium, které za ní stojí, obsahuje věhlasné finanční společnosti jako Visa, Mastercard nebo Paypal, americkým zákonodárcům se ani trochu nelíbí fakt, že by kryptoměny měl vytvářet někdo, kdo by nebyl tak dobře regulován jako banky. A proto se už objevují návrhy zákonů, které budou něco takového přímo zakazovat.
 
Zákaz kryptoměn
 
Demokraté v USA tak už vytvořili návrh zákona, který prozatím nese označení "Keep Big Tech Out Of Finance Act". V překladu to znamená udržení velkých technologických firem mimo finanční business. A jdou na to celkem jednoduše. Společnost, která má příjmy vyšší než 25 mld. USD ročně, bude mít ze zákona zakázáno se stát finanční institucí, která by mohla vytvářet nové kryptoměny. Pokud by něco takového provedla, za každý den existence takové kryptoměny by musela zaplatit 1 milion USD.

Návrh říká, že podobné společnosti nemohou vytvářet, udržovat a provozovat digitální prostředky, které by mohly být široce využívány jako prostředek ke směně, ukládání hodnoty nebo podobné funkci, neboť definovat takové prostředky a spravovat je, je záležitost FEDu. Politici se dle svých slov bojí toho, že takový systém by mohl být snadno zneužitelný k praní špinavých peněz. Dalším problémem je dle nich náchylnost k hackerským útokům, což by mělo ještě více zesílit díky tomu, že by systémy mohly obsahovat citlivé údaje o osobách. Nezapomněl se zmínit ani skandál s Cambridge Analytica a zneužití osobních údajů Facebookem v minulosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama