reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už i update Google Chrome 79 "maže" uživatelům data

16.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Už i update Google Chrome 79 "maže" uživatelům data
Problémy s aktualizacemi zdaleka nemá jen Microsoft se svými Windows. Nechtěné mazání dat uživatelů nyní postihlo i aktualizaci internetového prohlížeče Google Chrome 79 pro Android, konkrétně jde o problém s rozhraním WebView.
Před rokem měl Microsoft velký problém se svým October 2018 Update pro Windows 10, který mohl některým uživatelům smazat data. Nyní podobný problém se svým softwarem zažívá Google. Jeho nová verze internetového prohlížeče Google Chrome 79 totiž ve verzi pro operační systém Android obsahuje velmi nepříjemný bug. Souvisí s rozhraním WebView, které je jinými aplikacemi používáno pro zobrazování webových stránek v rámci těchto aplikací. Ty tak nemusí mít zabudovaný vlastní prohlížeč, ale využijí vestavěný Google Chrome.
 
Google Chrome logo
 
Problémem však je, že toto rozhraní využívá data uložená v adresářích localStorage a WebSQL, které měly být v rámci aktualizace přesunuty do nové lokace poslední verze prohlížeče. Tak se však nestalo a nový Chrome 79 tak žádná z těchto dat v nové lokaci nevidí, pro uživatele jsou tak nedostupná a tváří se jako smazaná. Ztratili tak veškerá uložená data aplikací, které WebView používají a některé z nich jsou na tomto rozhraní v podstatě kompletně založené.
 
Naštěstí to v tomto případě není neopravitelná chyba, protože původní data naštěstí nebyla fyzicky smazána z paměti telefonu a pořád jsou dostupná v původních složkách. Google tak nyní řeší problém, který ze dvou postupů řešení použít. Než se však rozhodne, pozastavil aktualizaci Chrome 79 pro Android, která už zasáhla údajně okolo 50 % uživatelů. Prvním řešením je opětovné povolení aktualizací s tím, že zajistí i korektní migraci dat do nové složky, nebo to opraví tím, že opravený Chrome bude pracovat s daty v původním úložišti a k migraci tak nedojde. Aplikace využívající WebView už dostávají na Google Play jednohvězdičková hodnocení za to, že smazala jejich data, přitom jde ale o chybu Googlu a ne vývojářů těchto aplikací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama