reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už ne mobily, ale Superpočítače a AI potáhnou dle TSMC polovodičový průmysl

23.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Už ne mobily, ale Superpočítače a AI potáhnou dle TSMC polovodičový průmysl
Přední smluvní výrobce počítačových čipů, společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), promluvila o tom, co bude táhnout dopředu její obor. Nebudou to mobilní zařízení, ale umělá inteligence a obecně supercomputing. 
Mobilní zařízení byla v posledních letech obecně viděna jako hlavní důvod k tomu, aby výrobci počítačových čipů, pamětí a dalšího hardwaru inovovali. PC už mají pro mnohé lidi výkonu více než dost, ovšem mobilní telefony závislé pouze na baterii musí být energeticky efektivní a v tomto ohledu stále je co vylepšovat. Nicméně je pravda, že dnes si můžeme za pár tisíc koupit mobil, který je kvalitní, rychlý a má slušnou výbavu, takže naprosto stačí. Vypadá to tak, že stále více lidí může ztrácet zájem i o mobilní inovace a pokud si něco už koupí, rozhodně to nemusí být top model za 15 tisíc, když telefon za 4 tisíce udělá také velice dobrou službu. 
 
datové centrum společnosti Facebook v Oregonu
 
V tomto názoru nás může utvrdit také společnost TSMC, která říká, že telefony už nebudou táhnout polovodičový průmysl tak, jako v minulých letech. Je tu nový král, a sice HPC (High-Performance Computing), do čehož patří datová centra, superpočítače a především umělá inteligence. Právě pro AI stále platí a ještě dlouho platit bude, že výkonu není nikdy dost, a to je pro výrobce čipů přímo požehnání. Tak jsme mohli před řadou let vidět PC a nyní to už dle TSMC neplatí ani pro jejich nástupce, mobilní zařízení. 
 
Zde si také můžeme vzpomenout na nedávnou zprávu o desítkách nových firem, které vyvíjejí vlastní hardware pro AI a získávají pro to investice i přes 100 milionů dolarů. 
 
TSMC v tomto ohledu uvažuje samozřejmě brajíc v úvahu vlastní finanční výsledky. Předpokládá, že zakázky pro výrobu hardwaru spojeného s AI a supercomputingem v tomto roce přinesou o 15 % vyšší tržby, přičemž celkový růst je výrazně slabší, a to 8%. A jak ukazuje následující graf, TSMC je mezi smluvními výrobci počítačových čipů na neohrozitelné první pozici s podílem cca 60 %. Zastíní tak i všechny ostatní firmy dohromady, natož pak jednotlivce jako UMC nebo GlobalFoundries. 
 
 
Do tohoto grafu se ale pochopitelně nepočítají firmy jako Samsung nebo Intel, neboť to nejsou čistě jen zakázkoví výrobci čipů a využívají své továrny především pro tvorbu svých vlastních produktů. 
 
Vypadá to, že mobilní zařízení by mohl v dohledné době potkat osud PC trhu, který mimochodem v posledním kvartálu poprvé za dlouhá léta vykázal růst. Otázka je, jak dlouho výrobci telefonů udrží svou kadenci, čili každoroční představování nových hi-end telefonů či jak dlouho o ně budou mít zákazníci zájem a budou ochotni za to nejlepší stále platit vysoké částky. 
 


reklama