reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V dražbě vesmírného letu Blue Origin nabídli 3,5 mil. USD, poletí i Jeff Bezos

8.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
V dražbě vesmírného letu Blue Origin nabídli 3,5 mil. USD, poletí i Jeff Bezos
Už za 1,5 měsíce poletí společnost Blue Origin do vesmíru s několika pasažéry. Aukce jednoho lístku na jedinečnou cestu stále probíhá a nyní jsme se dozvěděli, že mezi cestujícími bude i samotný Jeff Bezos.
Před měsícem jsme se dozvěděli, že společnost Blue Origin poletí na hranici Vesmíru poprvé i s pasažéry, tedy zahájí svůj program vesmírného turismu (dosud bylo provedeno okolo 15 testovacích letů bez posádky). Podle obrázku na stránkách společnosti by pasažéři měli do dvou minut zažít rychlost Mach 3+ a přetížení přes 3G. Za další minutu by naopak už měli zažít stav beztíže a spodní část rakety se oddělí. Obě části by měly překonat Karmanovu hranici ve výšce 100 km, která se považuje za hranici Vesmíru. Spodní část poté pomalu začne svou cestu zpět k zemi, přičemž dopadne 7 minut od zahájení letu ve vzdálenosti 3,2 km od startovací plochy. Kapsle bude stoupat ještě o trochu déle a v čase T+4 (4 minuty od startu) dosáhne největší výšky nad povrchem Země.
 
Blue Origin New Shepard
 
Po 6 minutách od startu stav beztíže postupně končí a díky gravitaci začne kapsle zrychlovat svůj pád k zemi. V čase T+9 vystřelí padáky, které sníží rychlost pádu na 26 km/h a v 10. minutě pak kapsle dopadne na zem v poušti v Texasu rychlostí jen 1,6 km/h.
 
Pokud jde o pasažéry, celou posádku zatím stále neznáme, nicméně včera bylo oznámeno, že se mezi nimi objeví i samotný Jeff Bezos a jeho bratr Mark. Jeff Bezos prohlásil, že let do Vesmíru je jeho celoživotní sen. V posádce bude také vítěz dobročinné aukce, které se dosud zúčastnilo téměř 6000 lidí. Ta končí 10. června a prozatím činí nejvyšší příhoz 3,5 mil. USD (o 700 tisíc USD více než předchozí příhoz). Tak uvidíme, kde se tato částka zastaví.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama