reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V TSMC začala komerční 7nm výroba čipů

25.6.2018, Jan Vítek, aktualita
V TSMC začala komerční 7nm výroba čipů
Pokud má platit, že 7nm výrobní proces firmy TSMC se vyrovná intelovským 10 nm, pak můžeme říci, že technologická nadvláda Intelu nejen padla, ale že ten rovnou začal zaostávat. Nyní nám samotné TSMC potvrdilo nástup jeho nového procesu.
Už dříve v tomto měsíci proběhla technologickými weby zpráva, že TSMC už masově vyrábí čipy Apple A12 pomocí 7nm technologie. Ta byla založena na informací od "dobře informovaných lidí" a že je tato technologie v továrnách TSMC skutečně aktuální, na to ukazovaly i jiné zprávy.
Nyní tu ale máme potvrzení od samotného C. C. Wei, výkonného ředitele firmy TSMC, který se pochlubil, že komerční výroba 7nm procesem byla v jeho firmě odstartována, což znamená, že výtěžnost je už pro dané účely dostatečná, čili rentabilní. 
 
 
Wei promluvil na technologickém symposiu v Hsinchu (Tchaj-wan), kde se snažil vyvrátit právě to, že TSMC má problémy s výtěžností 7nm procesu. Dodal, že pro letošní rok očekává, že výrobní kapacita 300mm waferů díky 7nm technologií naroste na 12 milionů kusů, což je slušný rozdíl oproti 10,5 milionům v předchozím roce.
 
My můžeme očekávat, že vedle firmy Apple a jejích čipů A12 na tom bude mít podíl i AMD a jeho 7nm Vegy a Wei uvedl, že první v řadě jsou obecně společnosti vyrábějící AI, GPU a kryptotěžební produkty, což pro AMD a NVIDII platí vše. Další v řadě budou 5G čipsety a SoC, a mezi hlavní zákazníky tak budou krom zmíněných patřit ještě Bitmain a Qualcomm.  
 
A co bude dále? V druhé polovině tohoto roku má být pro první čipy připraven 7nm proces obohacený o technologii EUV, což je krok, který byl očekáván. Poté bude následovat zkušební produkce pomocí 5nm technologie, a to tedy v první polovině roku 2019 s očekávaným začátkem masové výroby zhruba na přelomu let 2019 a 2020.
 
Zda to TSMC splní, toť otázka, ale velké pochyby jsme mohli mít právě i o začátku 7nm výroby a hleďme. Nyní to tak vypadá, že po dlouhých letech vlády Intelu, kterému firmy jako Samsung, TSMC či GlobalFoundries hrály druhé housle, se karta obrací.
 
Zdroj: TSMC


reklama