reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve změní hodnocení her, cílí na Steam bombing

18.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Valve změní hodnocení her, cílí na Steam bombing
Náhlá změna hodnocení her na Steamu je vždy podezřelá, nicméně nelze ji automaticky brát jako něco nepatřičného, co můžeme ignorovat. Jenomže často jde o tzv. Steam bombing, který nemá oporu v kvalitě samotné hry, ale někde jinde. 
Prudká změna v hodnocení her na Steamu tak vůbec nemusí nesouviset se samotnou hrou. Mnoho jich je třeba v předběžném přístupu, takže jsou stále vyvíjeny a zákazníkům se nemusí líbit některé novinky zprostředkované aktualizacemi. V takovém případě to mohou dát vývojářům najevo v recenzích a je to v pořádku, protože tím hodnotí samotnou hru, jejíž směřování se jim nelíbí. 
 
Jiná věc je ta, když se recenzemi her a jejich hodnocením na Steamu hodnotí třeba politické postoje vývojářů nebo cokoliv jiného, co přímo nesouvisí se samotnými hrami. V poslední době to byl třeba bombing starších titulů Metro kvůli tomu, že titul Metro Exodus se stal exkluzivitou obchodu Epic. 
 
 
Společnost Valve nám přitom už dříve dala možnost takový bombing jasně odhalit, protože ten se obvykle vyznačuje výrazným zvýšením počtu hodnocení v daném čase. My tak máme v časové ose možnost vidět dlouhodobý průběh hodnocení a pak si třeba zjistit, co se to kolem daného titulu dělo a zda by nás to vůbec mělo zajímat. Dle Valve to však nestačí. 
 
Současně s tím ale firma uznává, že uživatelům musí být ponechána možnost své rozhodnutí ohledně hodnocení her změnit, neboť ani hry díky aktualizacím nezůstávají stejné. A že ze samotného nárůstu negativního hodnocení nelze automaticky posoudit, zda bylo oprávněné, čili zda se vztahovalo k samotné hře, řešení je pouze jedno, pokud by to tedy někdo nechtěl nechat na AI. 
 
Valve tak najal nový tým pracovníků, kteří se budou zabývat právě prudkými změnami v hodnocení her a pokud shledají, že jde o klasický případ neopodstatněného bombingu, označí daná hodnocení jako nesouvisející. Taková se pak nebudou započítávat do celkového hodnocení her v nedávných i všech recenzích. 
 
A jak je definováno nesouvisející hodnocení? To je takové, které není nijak spojeno s tím, zda bude potenciální zákazník spokojen s koupí dané hry. Dle Valve to zahrnuje i stížnosti na využití DRM, čili třeba na to, jaký má mít Denuvo vliv na výkon hry. To samozřejmě neznamená, že každá recenze stěžující si na Denuvo bude brána jako nesouvisející. Jde spíše o vlny negativního hodnocení se společným základem a nikdy nepůjde o jednotlivé recenze. Z celkového hodnocení budou vypuštěny všechny bez rozdílu, a to za jeden den nebo i týden, což bude záviset prostě na tom, jak dlouho bombing potrvá. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama