reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve zrušil možnost platit na Steamu Bitcoiny

7.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Valve zrušil možnost platit na Steamu Bitcoiny
Asi před rokem a půl společnost Valve oznámila, že ve spolupráci s Bitpay umožní na své platformě Steam platit za zboží a hry pomocí Bitcoinů. To platilo ještě před několika dny, ovšem nyní už byla tato možnost zrušena. 
Na Steamu si tak už nyní pomocí Bitcoinů nic nekoupíte, neboť Valve se tak rozhodlo s okamžitou platností, a to dle vlastních slov kvůli vysoké volatilitě této měny. Její hodnota ovšem neustále prudce roste, však ještě před několika dny se lidé rozplývali nad překročením hranice 10.000 dolarů za jeden Bitcoin a ten dnes už přitom těsně překonal hranici 15.000 dolarů. 
 
 
Pokud tedy někdo platí na Steamu pomocí Bitcoinů, pak zvláště v těchto dnech by mělo jít o výhodu právě pro Valve, když získávájí měnu, jejíž hodnota prudce roste. Někdo z firmy tak asi očekává, že by tento stav nemusel trvat dlouho a že může přijít naopak velký krach. A pokud nastane, rozhodnutí firmy Valve k němu jistě může přispět. 
 
Podívejme se však, co nám k tomuto rozhodnutí může Valve říci. Ta mluví o rostoucí volatilitě Bitcoinu i poplatků za transakce, jež se dostaly v minulém týdnu i na 20 dolarů. Valve však nemá žádné možnosti, jak tyto poplatky ovlivnit či rovnou regulovat, takže ty nutně přináší vyšší náklady při koupi her. 
 
 
Valve přitom mluví o tom, že v posledních měsících Bitcoin ukázal vysokou nestálost, když mohl najednou ztratit až čtvrtinu své hodnoty. Když se ale podíváme na vývoj hodnoty této měny vůči dolaru, najdeme v podstatě jen jeden příklad, který by tomu mohl odpovídat, a to propad v první polovině listopadu ze 7500 na 5900 USD a navíc nebyl ani tak dramatický, neboť trval řadu dní. Dříve dokázal Bitcoin spadnout i níže či vykazovat podobnou nestálost, takže právě proto můžeme uvažovat i o tom, že ve Valve ztratili nervy a ve světle prudce rostoucí hodnoty se obávají brzkého krachu, ovšem spíše jde o ony poplatky spojené s volatilitou a způsobem placení, což je dále vysvětleno. 
 
Jde o průběh platby, v níž zákazník zaplatí jistý objem Bitcoinů (či spíše malý zlomek jednoho) za hru a pak si bitcoinová síť vybere poplatek za samotnou platbu. Tato transakce přitom zabere nějaký čas, a to dle toho, jak vysoký poplatek za platbu zákazník nabídne. A pokud se tyto poplatky zvyšují, těžko někdo bude platit za transakci při koupi prosté hry vysoké částky, což zase znamená, že priorita pro zpracování transakce je nízká a ta trvá o to déle. Za tuto dobu se může hodnota Bitcoinu výrazně změnit a pak může nastat případ, že zaplacená částka najednou nebude stačit. 
 
V takovém případě může uživatel chybějící částku doplatit, nebo si nechat už zaplacený objem vrátit, ale to znamená další transakci a další náklady. Valve udává, že v tomto roce se tak stalo už v mnoha případech a se vzrůstajícími poplatky za transakce to začíná být neúnosné. 
 
Firma nakonec uvedla, že v budoucnu se opět může rozhodnout vrátit možnost placení Bitcoiny. 
 
Zdroj: Steam


reklama