reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vážený a vážně nemocný patron Star Citizena chtěl vrátit 4500 dolarů, nepochodil

18.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Vážený a vážně nemocný patron Star Citizena chtěl vrátit 4500 dolarů, nepochodil
Jeden z raných podporovatelů hry Star Citizen se rozhodl, že chce své vložené peníze zpět, a že nešlo o zrovna malou sumu. Celou věc dohnal k soudu, kde však prohrál. Co to svědčí o financování této hry, na kterou se vybralo už přes 200 mil. USD?
Kampaň na Kickstarteru, v níž se vybíraly peníze na hru Star Citizen, byla spuštěna v roce 2012 a představovala počátek nejúspěšnější veřejné financovací kampaně na počítačovou hru (nebo cokoliv jiného) v historii. Však už se od drobných i větších mecenášů vybralo přes 200 milionů dolarů a s touto sumou rostly také cíle herních vývojářů, ale i netrpělivost mnoha lidí. 
 
 
Ken Lord byl jedním z prvních, kdo se odhodlal své peníze do vývoje hry vložit. Vlastní Golden Ticket, který z něj dělá váženého člena komunity a za zmínku rozhodně stojí také suma, kterou tvůrcům poskytl, a to přesně 4496 dolarů. To je částka, kterou utratil nejeden vášnivý hráč, ale celkově, na Steamu a za desítky či stovky titulů. Ken svou trpělivost už vyčerpal a rozhodl se, že chce vložené peníze zpět, když hra po takové době ještě není ani v betaverzi. To mu ale RSI zamítlo, a tak věc putovala k soudu v Los Angeles, který ovšem rozhodl ve prospěch RSI, čili vývojářské společnosti. 
 
 
Soudce uvedl, že dle licenčního ujednání pro koncové uživatele není možné soudně vyžadovat po RSI peníze zpět. Čili prostě a jednoduše, vývojáři mají takovou eventualitu pojištěnou a lidé poskytující peníze s tím musí souhlasit, nebo si je mohou nechat a poohlédnout se po jiné sci-fi hře. 
 
Ken Lord ale poukazuje na původní slib, že Star Citizen přijde na trh do dvou let. Sám předpokládal, že to budou spíše tři až čtyři roky, ale rozhodně netušil, že v roce 2018 po šesti letech vývoje tu stále bude alfa s velice chudou nabídkou oproti tomu, co tvůrci slibují. Za to může právě ten prostý fakt, že RSI pod vedením Chrise Robertse vybrali tak obrovskou sumu, že začali své cíle oproti původním plánům značně rozšiřovat, až se začalo mezi mnohými říkat, že tato hra nikdy nevyjde.  
 
Právě Chris Roberts měl být jako herní veterán a autor série Wing Commander zárukou, že vývoj Star Citizena proběhne v rozumném časovém období a Ken Lord se začíná potýkat s roztroušenou sklerózou, která se projevují i třesem končetin, takže si hru, i když někdy vyjde, jen těžko užije. 
 
Stanovisko firmy RSI je takové, že Ken Lord už po uplynulé časové lhůtě nemá nárok na vrácení peněz. Nereagovala prý ani na návrh, že bude vráceno jen 3800 dolarů, a tak celá věc nakonec putovala k soudu, který ji po třech hodinách projednávání smetl ze stolu právě na základě licenčního ujednání. Lord se přitom snažil svůj případ dokumentovat a prezentovat sliby, které nebyly splněny i dosavadní komunikaci s RSI, ale neměl šanci své materiály ukázat. Nepomohlo ani to, že v prvních verzích licenčního ujednání, které byly v platnosti při úvodních Lordových platbách, ještě není žádná zmínka o soudním řízení. 
 
Lord si také stěžoval na to, že zástupci RSI mluvili o jeho příspěvcích jako o darech, "jako by byli nějaká charita" a snažili se přesvědčit soudce, že mu hru v podstatě poskytli, neboť se mohl jako jeden z Evocati podílet i na testování neveřejných verzí. Ostatně za RSI jistě nejednali vývojáři, ale právníci, však dobře víme, že jde o byznys a Evocati si hru neužívají a naopak pracují jako testeři ve prospěch RSI. Soudce však k Lordově nelibosti rozhodl pouze na základě aktuálního licenčního ujednání, které znemožňuje požadovat návrat peněz soudně a zajišťuje možnost vrácení peněz pouze do 14 dnů a v praxi se akceptuje i měsíc, ale to je pro Lorda samozřejmě už dávno pasé. Právě na to RSI dle oficiálního vyjádření poukazuje jako na velice velkorysou nabídku, kterou jiné herní společnosti nemají. 
 
Ale jak říkají, veškeré vybrané peníze jdou na vývoj hry. Nelze si tak představit, že by RSI běžně vracelo tisíce dolarů všem, kteří by si o ně zpětně řekli, protože pak by mohlo skončit velice neslavně, pokud by se více lidí najednou rozhodlo, že chce peníze zpět. Další věc je ta, že Kena Lorda nikdo nenutil do vývoje hry vložit 4500 dolarů, což je naprosto neúměrná částka, která ukazuje na to, že byl hrou velice zaujat. Je ale pochopitelné, že tyto peníze by byly v jeho aktuálním zdravotním stavu nápomocné. 
 


reklama