reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírné smetí poškodilo robotickou ruku Canadarm2 na ISS

1.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Vesmírné smetí poškodilo robotickou ruku Canadarm2 na ISS
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) ještě neprožila žádnou závažnější kolizi s vesmírným smetím či snad s nějakým přirozeným objektem, a to částečně i proto, že se snaží manévrovat tak, aby se sledovaným objektům vyhýbala. 
Ovšem startů raket do vesmíru je čím dál více, prudce se rozšiřují počty aktivních i těch již nevyužívaných satelitů a s tím roste i problém s vesmírným smetím, který často zmiňuje především evropská ESA. 
 
V roce 2018 jsme se věnovali také poškození stanice ISS, respektive lodi Sojuz, v níž se našel otvor. Ten ale mohl vzniknout již dole na zemi a také pravděpodobně vznikl nějakým neopatrným zásahem. Nyní je tu ale něco jiného, a to poškození části vesmírné stanice, které prokazatelné vzniklo srážkou s nějakým objektem na oběžné dráze. 
 
 
Odnesla to konkrétně známá a často využívaná robotická ruka Canadarm2, kterou vyvinula a provozuje Kanadská vesmírná agentura (CSA). I v tomto případě ale mají obyvatelé vesmírné stanice štěstí, neboť i když se v jednom ramenu objevil čistý průstřel, ruka stále je schopná pracovat a její výkon to nijak nepoznamená. 
 
 
Kanadská vesmírná agentura hlásí, že poškození bylo odhaleno již 12. května při jedné z běžných prohlídek a poté obsluha zkoumala, zda Canadarm2 bude schopna dále pracovat. Nyní je tak už jasné, že bude, a tak už bylo naplánováno vysazení servisního robota Dextre. Ten se ale nezaměří na ni, ale na nahrazení starého vadného Remote Power Control Module novým kusem. 
 
Analýza poškození Canadarm2 ale ještě neskončila, a tak se ještě ani nedozvíme, co bude následovat a zda se NASA s CSA rozhodne díru v ruce zacelit, anebo tuto jizvu na kráse stanice nechá být. Opět se ale ukazuje, že nebezpečí ze strany vesmírného smetí je zcela reálné a že i malé kousky, které není možné sledovat, mohou způsobit značné poškození, pokud se trefí do důležité části stanice. 
 


reklama