reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video od SpaceX ukazuje simulaci mise Crew Dragon na ISS

2.1.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Video od SpaceX ukazuje simulaci mise Crew Dragon na ISS
Elon Musk zveřejnil na svém twitterovém profilu video zobrazující simulaci letu kosmické lodi Crew Dragon s lidskou posádkou. Klip ukazuje, jak by mohl vypadat třeba první testovací pilotovaný let. 
Společnost SpaceX má společně s formou Boeing pomáhat NASA dopravovat náklady a astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici, aby se Národní úřad pro letectví a kosmonautiku oprostil od závislosti na ruských raketách Sojuz. 
 
Zatímco Boeing se nemohl se svou kosmickou lodí Starliner při prosincovém letu z důvodu poruchy bezpečně dostat k Mezinárodní vesmírné stanici, SpaceX už se se svou kosmickou lodí k ISS podívala na začátku roku 2019. Na jaře ale Crew Dragon od SpaceX potkala exploze při pozemním testu, takže prozatím ani jedna ze společností nemá zelenou pro start letu s živou posádkou, i když původně byly mise plánované na léto 2019. 
 
 
To by se ale brzy mohlo změnit, protože NASA prohlásila, že by se první testovací let s lidskou posádkou označený jako Demo-2 mohl uskutečnit v první čtvrtině roku 2020. Aby Elon Musk navnadil své sledující na Twitteru, zveřejnil video, které zobrazuje simulaci, jak by takový pilotovaný let s kosmickou lodí od SpaceX mohl vypadat. 
 
Dvouminutové video ukazuje posádku astronautů, která vstupuje dovnitř kosmické lodi, a následný střih na start rakety Falcon 9 a oddělení Crew Dragon. Poté je zobrazeno i připojení k Mezinárodní vesmírné stanici, s níž vesmírná loď několikrát obkrouží planetu Zemi. Následně se s pomocí padáků vrátí Crew Dragon zpět domů. 
 
SpaceX v listopadu úspěšně provedla test nouzových motorů své lodi Crew Dragon, takže je na dobré cestě. Pro první let s lidskou posádkou bude ale třeba, aby se opravdu nic nepokazilo, zůstává tedy otázkou, kdy ho lidé uvidí ve skutečnosti a ne pouze na simulaci. 

Zdroj: engadget.com 


reklama