reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: prototyp Starship od SpaceX explodoval po testu motorů

30.5.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: prototyp Starship od SpaceX explodoval po testu motorů
Společnost SpaceX Elona Muska v pátek testovala ve svém texaském středisku další prototyp Starship. Zkouška se bohužel nepodařila podle představ, prototyp SN4 totiž explodoval při testu motorů.
Zatímco se společnost SpaceX, jejímž zakladatelem je americký podnikatel a vizionář Elon Musk, připravuje na dnešní přelomový start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon a dvěma astronauty NASA na palubě z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, na testovací rampě v Texasu se příliš nedařilo jinému projektu - prototypu lodi Starship při testování motorů. 
 
Na konci dubna tohoto roku Starship SN4 úspěšně prošla důležitou tlakovou zkouškou, i když se dříve jiné prototypy lodi setkaly při testování s nezdarem a explodovaly. Prototyp SN4 měl nyní v pátek projít testováním statického zážehu motorů, ale akce se nezdařila, Starship explodovala na testovací rampě a byla zničena. Výbuch i masivní požár poté je možné vidět na následujícím videu. 
 
 
Momentálně nejsou dostupné informace o tom, co přesně explozi při zkoušce motoru Raptor způsobilo, výbuch ovšem nijak neovlivní dnešní plánovaný start kosmické lodi Crew Dragon z floridského Mysu Canaveral, který se má odehrát ve 21:22 středoevropského letního času. Tento start s astronauty NASA měl proběhnout už ve středu, ale musel být odložen z důvodu nepříznivého počasí. 
 
Elon Musk měl v případě povedeného testu motorů v plánu s prototypem Starship v dohledné době provést i krátký zkušební let do výšky asi 150 metrů, po včerejší explozi se ale budou muset termíny posunout. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama