reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: SpaceX provedlo statický zážeh rakety s Crew Dragon

25.1.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: SpaceX provedlo statický zážeh rakety s Crew Dragon
Americký podnikatel Elon Musk a jeho vesmírná společnost SpaceX se chystají na únorové vyslání kosmické lodi Crew Dragon ve své v podstatě finální podobě k Mezinárodní vesmírné stanici. SpaceX už provedla i statický zážeh. 
Společnost SpaceX čeká v nadcházející době pár důležitých startů. Mezi ně patří testovací let prototypu kosmické lodi Starship, který ale bude pouze krátkým zkušebním vzlétnutím do nízké výšky. Jako další by už v únoru tohoto roku měla startovat loď Crew Dragon, která je určená pro budoucí přepravu astronautů, a zamířit si to k Mezinárodní vesmírné stanici. 
 
Nyní společnost SpaceX už provedla i testovací statický zážeh motorů rakety Falcon, která bude mít za úkon vynést kosmickou loď Crew Dragon do vesmíru. Na twitterovém účtě SpaceX se objevilo i video, které celou akci zaznamenává. 
 
 
Start rakety s Crew Dragon by se podle současných plánů mohl odehrát v únoru, podle některých konkrétně 23. února. Toto datum se ale samozřejmě ještě může změnit či nepotvrdit, protože už párkrát byl předběžný termín letu oddálen. Startovat se bude na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě z historického startovacího komplexu 39A. Zpoždění zároveň může vzniknout i vlivem problémů s financováním pracovních sil NASA kvůli probíhajícímu "shutdownu" americké vlády. 
 
Než do kosmické lodi Crew Dragon na cestu k ISS skutečně nastoupí astronauti, musí být všechny systémy důkladně otestovány. I když se Elon Musk zmínil o tom, že testování Crew Dragon bude i nebezpečné, nemělo by se to týkat pozdějších letů s posádkou. Takového letu s astronauty na palubě bychom se mohli dočkat už letos v létě. 
 


reklama