reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virgin Galactic dostala povolení ke komerčním vesmírným letům s turisty

27.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Virgin Galactic dostala povolení ke komerčním vesmírným letům s turisty
Vesmírný turismus se postupně stává realitou. FAA nyní udělila povolení společnosti Virgin Galactic ke komerčním vesmírným letům s pasažéry. Teď už je jen potřeba počkat na další testy a později mít opravdu hodně peněz na lístek.
Zanedlouho nebude cestování do Vesmíru něčím až tak vzdáleným. Sice půjde o velmi drahou záležitost, ale vypadá to, že zde bude hned několik společností, které budou nabízet lety do výšky okolo 100 km nad zemský povrch. Vedle Blue Origin, který poletí nahoru už 20. července s bratry Bezosovými i vítězem aukce prvního lístku, tu máme i společnosti jako SpaceX a Virgin Galactic. Právě Virgin Galactic se stává první společností, která od FAA získala povolení ke komerčním letům do Vesmíru s turisty. Rozšiřuje tak původní licenci z roku 2016, která tehdy nezahrnovala komerční lety s posádkou složenou i z lidí, kteří nebyli obsluhou samotné rakety.
 
Virgin Galactic
 
Povolení obdržela firma měsíc po úspěšném letu z 22. května, který opětovně potvrdil, že vše funguje dle předpokladů. Šlo o třetí let společnosti s lidskou posádkou a první, který startoval ze Spaceport America v Novém Mexiku. Raketa dosáhla rychlosti Mach 3 a výšky 55,5 mil (89 km), nesla také věci pro vědecké experimenty Flight Opportunities Program od NASA, které měly demonstrovat jejich fungování ve stavu velmi nízké gravitace. Prozatím se počítá s dalšími třemi testovacími lety, takže na "pravidelné linky" do Vesmíru si budeme muset ještě počkat. Původně sice byly plánovány zhruba na polovinu roku 2020, nyní se počítá spíše se začátkem roku 2022.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama