reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyjděte ven, čekají nás Perseidy bez rušivého svitu Měsíce

8.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Vyjděte ven, čekají nás Perseidy bez rušivého svitu Měsíce
Brzy opět nastane vhodná doba pro pozorování Perseid, čili meteorické spršky, která vstupuje do atmosféry Země rychlostí kolem 200.000 km/h. Ta brzy dospěje do svého maxima a my se můžeme těšit na velice dobré podmínky pro sledování. 
To může zhatit především to, že očekávané maximum přijde v noci z neděle na pondělí (12. - 13. srpna), takže si případný pozorovatel bude muset ukrojit ze svého předpracovního spánku. Na druhou stranu se očekává jen minimálně oblačná noc a do ní nám navíc nebude svítit Měsíc, který se v sobotu dostane do fáze novu. Pokud jej tedy vůbec uvidíte, bude se jevit jen jako tenounký srpek nízko na obloze, takže pak už může pozorování zhatit spíše jen světelný smog a tomu se dá ujet. 
 
 Perseida s Galaxií v Andromedě v pozadí (Timothy Benko/New Jersey Astronomical Association, Canon T2i, 50mm objektiv, f/1,4, ISO 1600, 5 složených snímků)
 
Perseidy přicházejí od Souhvězdí Persea a zdánlivě z bodu poblíž hlavy tohoto hrdiny, který na hvězdné obloze třímá hlavu Medúzy. 
 
 
Z hvězd samotných ale Perseidy samozřejmě nepochází. Jde o pozůstatky, které za sebou nechala kometa 109P Swift-Tuttle zahřátá Sluncem a nejde o nic velkého, jen malé částečky hornin a kovů. Žádná z nich tak nemůže přežít vstup do atmosféry, kde začínají zářit ve výšce cca 120 km nad zemí a jen ty největší vydrží až pod 80 km. 
 
Veškeré meteorické spršky, které známe pochází z komet, ale je tu jako obvykle výjimka. Jde o Geminidy pozorovatelné v prosinci, které tvoří prach zanechaný asteroidem 3200 Phaethon. Co se týče Perseid a jejich zdroje, kometa 109P Swift-Tuttle byla objevena v roce 1862, kdy dosud zářila s magnitudou 7,5. Od července onoho roku však během dvou měsíců byla viditelná s magnitudou 2 a ukázala dlouhý ocas táhnoucí se přes úhel až 30°. Tato kometa navštíví střed Sluneční soustavy jednou za 133 let, takže naposledy jsme ji mohli blíže pozorovat v roce 1992, kdy byla pozorovatelná i pouhým okem, ale pouze z těch nejtmavějších míst. Příště k nám přiletí až v roce 2126. 
 
A kdy konkrétně budou Perseidy nejlépe pozorovatelné? Dle Astronomy.com to bude od 22. hodiny v neděli 12. srpna po celou noc, ale nejlepší to bude pozdě v noci, kdy radiant Persea vystoupí výše nad obzor. Tento rok přitom můžeme očekávat, že pokud budeme mít vhodné podmínky k pozorování, napočítáme díky Měsíci v novu mezi 80 a 90 Perseidami za hodinu. 
 


reklama