reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arecibo už opět pracuje a podívalo se na zdroj Geminid

28.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Arecibo už opět pracuje a podívalo se na zdroj Geminid
Observatoř Arecibo už byla opravena po pustošivém hurikánu Maria, který letos na podzim zasáhl Portoriko. Ostatně poškození nebylo velké, a tak už se Arecibo mohlo zaměřit na prolétávající asteroid 3200 Phaethon. 
Observatoř Arecibo nemá ani tak problémy s přírodními živly jako spíše s tím, aby byly zajištěny finance pro její provoz. Přeci jen už jde o starší zařízení, které nahrazují moderní zařízení pro sledování vesmíru, jako je Large Synoptic Survey Telescope. I se sníženým rozpočtem se ale Arecibo po následcích hurikánu Maria zotavilo dostatečně rychle na to, aby se astronomové mohli podívat na prolétávající asteroid 3200 Phaethon, jenž je známý zdroj meteorické sprchy známé jako Geminidy. Ostatně samotná observatoř byla opravena v rámci dní, ovšem pak bylo nutné čekat až do začátku prosince na to, než budou obnoveny dodávky elektrické energie. 
 
 
3200 Phaethon se nejvíce přiblížil Zemi dne 16. prosince, kdy se dostal na vzdálenost 10,3 milionů kilometrů. To není zrovna nejtěsnější průlet, jaký jsme kdy zaznamenali, ovšem zrovna tento asteroid se tak blízko k nám dostane až v roce 2093, takže letos byla výjimečně dobrá šance pro jeho sledování ze Země. I díky tomu o něm byly zjištěny nové skutečnosti. 
 
Série snímků zachycuje 3200 Phaethon v rozlišení 75 metrů na pixel, díky čemuž je zřejmé, že nemá v průměru lehce pod 5 km, jak se dosud myslelo, ale 6 km. Snímky jsou také dostatečně podrobné na to, aby se objevila výrazná podlouhlá prohlubeň zachycená v oblasti pomyslného rovníku. Ta má být dlouhá alespoň několik set metrů. 
 
Dle těchto snímků lze říci, že Phaethon je svým tvarem velice podobný asteroidu 101955 Bennu, což je aktuální cíl sondy OSIRIS-REx, která je již na cestě a v roce 2023 se má vrátit se vzorky z jeho povrchu. V případě asteroidu Bennu hrozí srážka se Zemí na konci 22. století, ovšem nejde o hrozbu pro život na celé planetě, neboť jeho průměr je asi jen 250 metrů. To Phaethon zařazený jako druhý největší "potenciálně nebezpečný" asteroid by už nám mohl připravit osud dinosaurů. Ovšem svou klasifikaci si Phaethon zasloužil jen díky tomu, že se pohybuje v blízkosti Země, ale jeho dráha je stabilní a bylo spočítáno, že přinejmenším v příštích 400 letech srážka s ním nehrozí. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama