reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci čipů začali hromadně zvyšovat ceny kvůli nedostatku na trhu

25.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobci čipů začali hromadně zvyšovat ceny kvůli nedostatku na trhu
Výrobci čipů se poměrně dlouho snažili nezvyšovat ceny, ačkoliv nedostatek na trhu pokračuje už dlouhou řadu měsíců. Nyní ale v průběhu druhého kvartálu začali oslovovat své zákazníky s tím, že ceny půjdou nahoru. 
Zdražování výroby čipů není překvapivé ve světle přívalu zpráv o všeobecném nedostatku na trhu a také o tom, jak někteří zákazníci panikaří a horečně se snaží zaplnit si sklady vyššími než obvyklými zásobami, což pochopitelně nedostatek jen zhoršuje. Dle Times-Taipei News tak přichází v podstatě nevyhnutelný krok, a to zdražování výroby čipů ve firmách jako UMC, SMIC, Power Semiconductor Manufacturing Co. Celkově jde o více než 30 firem, které se v průběhu tohoto kvartálu už rozhodly zdražit o 10 až 30 %. 
 
Je tu ovšem prý jedna výjimka, a to společnost TSMC. Jenomže o ní víme, že zdražila už dříve, alespoň pokud jde o firmy, kteří nepatří mezi dlouhodobé klienty se stabilním odběrem čipů. A ještě dříve se TSMC rozhodlo ukončit nabídku množstevních slev. 
 
 
Dle společnosti Rockchip jsou příčiny zdražení prosté, a to rostoucí ceny waferů, PCB a substrátů pro pouzdření a také testování. Navýšení cen se ale zřejmě liší v závislosti na tom, o jaké čipy jde. Analogové IC zdražily o 10 až 20 %, napájecí IC o 10 až 30 % a řada paměťových typů pak až o 20 %. 
 
O rostoucích cenách pamětí DRAM jsme ostatně už také mluvili, což představuje vodu na mlýn především firmě Samsung, která se už může těšit na to, že brzy opět předhoní Intel coby největší výrobce čipů na světě (dle tržeb). 
 
Dle čerstvé zprávy serveru Digitimes totiž ceny pamětí DRAM i NAND Flash porostou i během letošního třetího kvartálu, jak se dalo čekat a na tom se už také zcela jasně podepisuje i zájem farmářů kryptoměny Chia, i když v jejím případě jde především o pevné disky. Kapacita její sítě nyní už prorazila hranici 10 exabajtů a nevypadá to, že by růst měl zpomalit. Spíše naopak, brzy mají být zprovozněny pooly, což umožní, aby se do farmaření zapojili i normální lidé. 
 
Digitimes tak hlásí, že ceny pamětí DRAM na trhu už v tomto kvartálu vzrostly o pětinu a v třetím kvartálu to bude o dalších 10 až 20 %. Ceny NAND Flash mají růst mírněji o maximálně 10 %.  


reklama