reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci karet se mohou "těšit" na propad prodejů o 40 procent

26.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Výrobci karet se mohou "těšit" na propad prodejů o 40 procent
Tchaj-wanský server Digitimes má k hlavním výrobcům grafických karet velice blízko, a tak mu můžeme věřit, že ti očekávají velice prudký pokles prodejů, který už je tu. Grafické karty už řadu dní díky tomu nejsou tak drahé jak bývaly. 
Ceny mnoha grafických karet se dnes již téměř vrátily na úrovně z loňského podzimu a i taková GeForce GTX 1060 6GB se dá pořídit za částku pod 8 tisíc korun s DPH. Ješte by tak mohla alespoň o několik stokorun zlevnit, ale v podstatě už se nedá říci, že by grafické karty byly předražené a/nebo nedostupné. K tomu si můžeme připočíst také postupně klesající ceny SSD, což nastalo už na začátku tohoto roku, takže takový 500GB Samsung 960 EVO už není nabízen za více než 6 tisíc korun, ale i za 5 tisíc. To bychom měli a teď by ještě mohly začít klesat ceny pamětí RAM, jež si spíše drží svou vysokou úroveň, ale celkově se dá říci, že situace na trhu s PC komponenty je z pohledu zákazníků už mnohem lepší než na začátku roku. 
 
 
To se však přirozeně nebude moc líbit výrobcům grafických karet, kteří si donedávna mohli užívat období, kdy prodali v podstatě vše, co zvládli vyprodukovat. Jde o společnosti jako MSI, Asus, Gigabyte, Sapphire, EVGA a další, jež dle Digitimes už v podstatě měly pocítit pokles poptávky i o více než 40 procent. Jde tak o velice náhlý výkyv z měsíce na měsíc, který přichází nedlouho poté, co firmy AMD a NVIDIA řešily spíše to, jak by mohly zajistit navýšení výroby. Nyní přichází spíše opačný problém. 
 
Za tím stojí jednak snížená hodnota kryptoměn, a to především Etherea, na které se nejvíce zaměřují těžaři využívající grafické karty. Bylo také poznamenáno, že velké těžařské farmy přestaly kupovat grafické karty v očekávání, jak to dopadne s ohlášenými ASIC pro těžbu Etherea od firmy Bitmain. Situaci na trhu pak pro výrobce a prodejce karet zhorší ještě bazarní prodej starších grafických karet, které se daným majitelům už pro těžbu nebudou hodit, takže ve světle těchto informací se onomu 40% poklesu ani nelze divit. 
 
S tím je také spojen ten fakt, že se prudce sníží také hrubé marže na grafické karty. Dříve si firmy užívaly 50 procent, což prudce klesne na 20 až 25 procent. 
 
 
Z posledního vývoje hodnoty Etherea je ale patrné, že to si sáhlo na začátku dubna na dno a nyní se postupně zase šplhá nahoru. Nyní to tak vypadá, že zlaté časy druhé vlny těžby pomocí grafických karet už jsou pryč, ovšem pokud se Ethereum a další měny opět prudce zvednou a nové ASIC se ukáží jako neefektivní (nebo Ethereum zareaguje forkem a změnou těžicího algoritmu), může se zájem o grafiky zase prudce zvednout. Ostatně výrobci dle Digitimes doufají, že se pro ně situace zase brzy zlepší, a to už v květnu nebo červnu. 
 
Pokud tak máte zájem o grafickou kartu, právě nyní se vyplatí ostře sledovat ceny a také vývoj hodnoty kryptoměn. Už příští nebo přespříští týden by mohla nastat vhodná doba ke koupi, ale zatím ceny stále klesají. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama