reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobu MacBooků narušuje čínský lockdown, ale už i vzpoura zaměstnanců

10.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Výrobu MacBooků narušuje čínský lockdown, ale už i vzpoura zaměstnanců
Čínské lockdowny pokračují ve snaze co nejvíce omezit šíření Covidu-19, což ovšem vzhledem k přenášející se variantě Omikron není snadné. To má přitom své závažné důsledky ve výrobě, a to třeba notebooků pro Apple. 
Jde nám tu konkrétně o společnost Quanta Computer, která je považována za jediného výrobce notebooků MacBook Pro 14 a 16 pro firmu Apple. Dle zprávy United News Network byla přitom společnost Quanta zasažena lockdownem v Šanghaji velice tvrdě, což se projevilo na prudkém poklesu produkce a trpělivost už došla také zaměstnancům.
 
 
To se navenek projevuje už dvouměsíčním zpožděním dodávek objednaných notebooků, což je přímý důsledek lockdownu zavedeného již 28. března. Ten měl původně trvat jen několik dní, ale z toho už se pomalu stává měsíc a půl. Z vývoje nákazy v Šanghaji to ale vypadá, že nejhorší už proběhlo, i když aktuálně jsou stále zaznamenávány nižší stovky případů denně jako na konci března, což je pro politiku nulové tolerance stále ještě příliš vysoké číslo. 
 
Ovšem teprve se ukáže, jak budou čínské úřady reagovat. Mohly by se (potají) inspirovat třeba na Tchaj-wanu, kde se právě v reakci na velice nakažlivou variantu Omikron rozhodli opustit stejný přístup a spolehnout se prostě na to, že 80 procent populace je očkováno. 
 
Čínské lockdowny ostatně působí velké problémy místním výrobcům, jako je právě i Quanta Shanghai, jíž v posledních týdnech klesl objem výroby na pouhých pět procent, alespoň dle DigiTimes. Vicepředseda Quanty, CC Leung, ovšem tvrdí, že na přelomu dubna a května už byla firma na 30 procentech a nyní směruje k 50 procentům. 
 
United News Network také mluví o nepokojích v řadách zaměstnanců, kteří už nechtějí dále snášet pracovní podmínky, a to konkrétněji prodloužené směny a zákaz opouštět areál firmy, kde tak v podstatě v posledních týdnech žili. Podrobnosti nejsou známy, ale tomu se nelze divit, neboť o podobných incidentech se zpravidla mlčí. 
 
To vše se pak projevuje na trhu s notebooky firmy Apple, které jsou aktuálně v některých regionech těžko k dostání a jde vzhledem k výše uvedenému pochopitelně o 14 a 16palcové MacBooky Pro s Apple M1.  


reklama